ŠPANSKI PREMIJER: Škoti zaboravite nezavisnost pogledajte kako su prošli Hrvati!

Dan uoči referenduma

ŠPANSKI PREMIJER: Škoti zaboravite nezavisnost pogledajte kako su prošli Hrvati!

Planeta -
Španija sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o nezavisnosti Škotske dok u jednoj od njenih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele da 9. novembra organizuju referendum samoopredeljenja. Za razliku od britanske vlade, španska vlada se protivi referendumu,

MADRID - Težnje Škotske da postane nezavisna, poput težnji Katalonije, potkopavaju evropski duh, rekao je u šef španske vlade Mariano Rahoj, dan pre škotskog referenduma.

"Svi u Evropi veruju da su ti procesi krajnje negativni", rekao je Rahoj zastupnicima i istaknuo glavne razloge. "Ti procesi su mine za evropski duh jer je Evropa zamišljena da bi integririsala države, a ne da ih podeli", dodao je Rahoj.

On je upozorio je nezavisna Škotska ne bi mogla da očekuje brzo stupanje u članstvo Evropske unije, a njegov ministar spoljnih poslova Hoze Manuel García-Margaljo je dodao da bi škotska secesija predstavljala katastrofu.

'Došlo bi do balkanizacije koju u Evropi trenutno niko ne priželjkuje. 'Ujedinjeno Kraljevstvo bi bilo oštećeno, a njegov političko-ekonomski prestiž u svetu ugrožen, jer Evropska unija treba Ujedinjeno Kraljevstvo', rekao je španski šef diplomatije.

Na njega se potom nadovezao premijer Rahoj tvrdnjom da je u razgovorima s predstavnicima svih 28 zemalja članica EU zaključio da ni kod koga nema nimalo entuzijazma zbog mogućnosti škotskog osamostaljenja i sličnih ideja, jer je to 'loše za regiju o kojoj govorimo, za državu i za Evropsku uniju u celini'.

'Takvi procesi osiromašuju države, donose nezaposlenost i ugrožavaju dobrobit svih građana Evropske unije. Regija zaista može da podnese molbu za prijem u članstvo EU, ali reč je o procesu koji traje godinama. Španiji je trebalo osam godina, a Hrvatskoj, koja se učlanila posljednja, trebalo je puno više', upozorio je Rahoj.

Španija sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o nezavisnosti Škotske dok u jednoj od njenih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele da 9. novembra organizuju referendum samoopredeljenja.

Za razliku od britanske vlade, španska vlada se protivi referendumu, za koji kaže da je u suprotnosti s ustavom koji zabranjuje jednoj regiji da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Kako bi izbegao tu zabranu, katalonski parlament se sprema da u petak izglasa zakon koji dozvoljava referendum, ali taj zakon španski ustavni sud namerava da proglasi nezakonitim.

U neugodnom položaju, suočen s javnim mnenjem u kojem u četiri godine raste separatističko raspoloženje, a njegovi republikanski saveznici su postali prva politička snaga Katalonije na evropskim izborima, predsednik Katalonije Artur Mas je u ponedjeljak spomenuo mogućnost održavanja prevremenih regionalnih izbora, ako se tokom novembra ne održi referendum.

Evropska komisija je više puta upozorila da bi država nastala deljenjem s državom članicom automatski izašla iz EU, pokrećući dugi proces pristupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track