SPASAVANJE: Posle SAD i Španije, i Grčka evakuiše ambasadu u Libiji
Foto: AP

Bekstvo iz rata

SPASAVANJE: Posle SAD i Španije, i Grčka evakuiše ambasadu u Libiji

Planeta -
Nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Egipat, proteklog vikenda su savetovali svojim državljanima da odmah napuste Libiju, a Pariz je u utorak počeo da evakuiše francuske državljane iz te zemlje

ATINA - Grčka upućuje fregatu i još dva broda za evakuaciju službenika svoje ambasade u Libiji i još nekoliko stotina drugih državljana, saopštio je danas zvaničnik grčke vlade u Atini.

Grčka fregata "Salamis", koja može da preveze do 100 ljudi, treba da stigne u Libiju večeras, najavio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane, a prenosi Rojters. Drugi ratni brod - "Prometej", kao i putnički feribot, takođe će pomoći u evakuaciji diplomatskog osoblja britanske i kiparske vlade, kao i kineskih državljana u toj zemlji. Grčki putnički brodovi evakuisali su 2011. iz Libije više od 10.000 stranaca, pretežno radnika iz Kine, kad je te godine izbila revolucija koja je dovela do svrgavanja Moamera Gadafija.

Pobunjenici su se okrenuli protiv centralnih vlasti, Foto AP
Pobunjenici su se okrenuli protiv centralnih vlasti, Foto AP

Ranije danas je ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo da iz Libije privremeno evakuiše španskog ambasadora i većinu članova osoblja ambasade zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Tripoliju.

Libiju je pogodilo nasilje nezabeleženo od svrgavanja Gadafija. Pobunjenici koji su tada pomogli da se zbaci s vlasti dugogodišnji lider, sada su se okrenuli protiv centralnih vlasti. Tokom dve nedelje borbi sukobljenih milicija za kontrolu nad aerodromom u Tripoliju, kao i u sukobima islamista i snaga generala Hiftera u Bengaziju poginulo je nekoliko desetina ljudi.

Gužva na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, Foto Reuters
Gužva na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, Foto Reuters

Nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Egipat, proteklog vikenda su savetovali svojim državljanima da odmah napuste Libiju, a Pariz je u utorak počeo da evakuiše francuske državljane iz te zemlje, navodi AFP.

SAD su evakuisale svoju ambasadu u toj zemlji navodeći kao razlog realan rizik koji preti zbog sukoba između vojnika lojalnih libijskoj vladi i islamista.Ostale zemlje, među kojima su Holandija, Belgija i Turska, takođe su savetovale svojim državljanima da odu iz Libije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track