SPORAZUM EU-UKRAJINA: Ratifikacija danas, primena tek od 1. januara 2016.
Foto: Reuters

Svečanost

SPORAZUM EU-UKRAJINA: Ratifikacija danas, primena tek od 1. januara 2016.

Planeta -
Biće potpisan politički i ekonomski sporazum, ali na početak 2016. odlaže se primena sporazuma o slobodnoj trgovini

KIJEV, BRISEL - Ukrajinski i Evropski parlament danas će ratifikovati sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, ali umesto u novembru ove godine, stupiće na snagu 1. januara 2016.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko nazvao je dan potpisavanja sporazuma "istorijskim", preneo je BBC.

Poslanici ukrajinskog i evropskog parlamenta potpisaće 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma, ali primena sporazuma o slobodnoj trgovini - delu tog paketa - biće odložena do početka 2016. godine, između ostalog i zbog pritiska Rusije, navodi BBC.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji do 2016., što je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu.

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič suspendovao je potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU u novembru 2013., što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u februaru 2014. Sporazum o pridruživanju sa EU konačno je, 27. juna ove godine, potpisao novi predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track