SRAMOTA: 145.000 sirijskih udovica bori se da im deca prežive, a svi ih ponižavaju
Foto: AP

Mučenice!

SRAMOTA: 145.000 sirijskih udovica bori se da im deca prežive, a svi ih ponižavaju

Planeta -
One su prepuštene same sebi, bez novca i pomoći, a svi ih ponižavaju jer su sve izgubile!

ŽENEVA - Više od 145.000 izbegličkih porodica iz Sirije u Egiptu, Libanu, Iraku i Jordanu, odnosno svako četvrto izbeglo domaćinstvo, vode žene udovice koje se same bore za opstanak, navodi se u alarmantnom izveštaju koji je danas objavila Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Izveštaj otkriva svakodnevnu borbu da se sastavi kraj s krajem, dok se žene upinju da zadrže svoje dostojanstvo i zbrinu svoje porodice u oronulim, prenatrpanim kućama, nesigurnim improvizovanim objektima i šatorima. Mnoge žive u strahu od nasilja ili eksploatacije, a njihova deca suočavaju se sa sve većim traumama i patnjama, upozorio je UNHCR.

Treba ishraniti decu i opstati uprkos svemu, Foto AP
Treba ishraniti decu i opstati uprkos svemu, Foto AP

Izveštaj "Usamljena žena - Borba za opstanak žena izbeglih iz Sirije" zasnovan je na svedočanstvima 135 izbeglica prikupljenim u periodu od tri meseca početkom 2014. godine.

Primorane da same preuzmu odgovornost za svoje porodice pošto su njihovi muževi poginuli, zarobljeni ili odvojeni od njih iz drugih razloga, one su uhvaćene u spiralu nedaća, izolacije i strepnji.

Problem broj jedan koji te žene navode je nedostatak sredstava, navodi se u izveštaju. Većina se bori da plati najamninu, donese hranu na sto i kupi osnovne životne namirnice, a mnoge su istrošile svu ušteđevinu - čak su prodale i burme.

Pomoć stiže jako sporo i na kašičicu, Foto Reutes
Pomoć stiže jako sporo i na kašičicu, Foto Reutes

Samo 20 odsto žena ima plaćeni posao, a mnogima je teško da se zaposle, ili se suočavaju sa puno drugih problema. Samo 20 odsto može da računa na pomoć odraslih rođaka. Neke uživaju velikodušnost domicilnog stanovništva, poput vlasnika stanova koji im ne naplaćuju najam ili džamija. Neke šalju decu da rade.

Četvrtina dobija novčanu pomoć od UNHCR-a i drugih humanitarnih agencija, dve trećine onih koje su dobile pomoć izjavljuju da im je to jedini izvor prihoda. Trećina žena kaže da nema dovoljno hrane.

Trećina žena izbeglica nema dovoljno hrane za decu, Foto AP
Trećina žena izbeglica nema dovoljno hrane za decu, Foto AP

UNHCR je pozvao na hitnu, novu intervenciju donatora, vlada zemalja azila i humanitarnih agencija.

"Za stotine hiljada žena, beg iz svoje razrušene domovine bio je tek prvi korak na putu neprekidnih nedaća", rekao je visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš.

"Njima je ponestalo novca, svakodnevno se suočavaju sa bezbednosnim pretnjama, a tretiraju ih kao izgnanike samo zbog toga što su izgubile svoje muževe u surovom ratu. To je sramota. Ponižavaju ih zato što su izgubile sve", rekao je Gutereš.

Antonio Gutereš: Te žene ponižavaju zato što su izgubile sve, Foto AP
Antonio Gutereš: Te žene ponižavaju zato što su izgubile sve, Foto AP

"Žene izbegle iz Sirije su lepak koji drži na okupu pokidane niti društva. Njihova je snaga izvanredna, ali one su u toj borbi prepuštene same sebi. Njihovi glasovi predstavljaju apel za pomoć i zaštitu koji se ne sme ignorisati,” rekla je specijalna izaslanica UNHCR-a Anđelina DŽoli.

Više od 150 organizacija pruža usluge ili pomoć ženama izbeglicama iz Sirije i njihovim porodicama. Istraživanje je pokazalo brojne primere žena izbeglica koje preuzimaju inicijativu, pomažu jedne drugima i tragaju za rešenjima za svakodnevnu borbu. Takođe je iznelo na svetlo dana brojna dela dobrote i velikodušnosti zemalja azila i primajućih zajednica. Ali je otkrilo i da ove pomoći nije bilo u dovoljnoj meri i poslalo apel donatorima da učine više da pomognu ženama izbeglim iz Sirije da stanu na noge i zarade dovoljno za život.

Mnoge su nemoćne, Foto AP
Mnoge su nemoćne, Foto AP

Uz uklanjanje viznih i drugih ograničenja zbog kojih je svaka peta žena odvojena od svog muža ili porodice, UNHCR u izveštaju traži od vlada zemalja azila da nađu rešenje za njihovo spajanje.

Sa 2,8 miliona izbeglih i milionima raseljenih lica, Sirija je prerasla u najveću izbegličku krizu na svetu. Od početka 2014. godine, više od 100.000 izbeglica iz Sirije biva svakog meseca registrovano u susednim zemljama.Očekuje se da će do kraja ove godine ukupan broj izbeglica iz Sirije dostići 3,6 miliona, pokazuju podaci UN-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track