ŠTA SE DOGODILO SA SUNCEM? Naučnici ne znaju gde su nestale pege!
Foto: NASA

Čudo

ŠTA SE DOGODILO SA SUNCEM? Naučnici ne znaju gde su nestale pege!

Planeta -
Sunce je na vrhuncu 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti i joralo bi da bude puno pega, ali one su odjednom nestale!

Naučneci su prošle sedmice bili zapanjeni zbog toga što su snimci pokazali da na Suncu nema nikakve jače aktovnosti, a pre četiri dana nije bilo čak ni jedne jedine pege!

Sunce je trenutno na vrhuncu 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, pa je bilo puno pega. I odjednom su nestale.

Na fotografiji snimljenoj 18. jula vidi se jedna jedina tačkica koja više izgleda kao prljavština na objektivu nego na poštenu sunčcevu peg.

"Čudno je, ali nije baš superčudno", objašnjava heliofizičar Toni Filips. "Veoma je neobično da za vreme maksimuma dan prođe bez pega, ali s druge strane - ovaj Sunčev maksimum bio je prilično slabašan. To jednostavno pokazuje i da solarni fizičari stvarno ne znaju šta se događa na Suncu. Ne možemo da predvidimo kako će ta zvezda da se ponaša, eto to je poruka ovog događaja", kaže Filips.

Nigde ni tačkice, osim ove jedne malo udesno; Foto NASA
Nigde ni tačkice, osim ove jedne malo udesno; Foto NASA

Sunčeve pege zanimljive su fizičarima jer su to oblasti u kojima nastaju Sunčeve baklje i izbačaji koronalne mase. Izazivaju ih koncentrisana magnetna polja na mestima koja su malo hladnija od ostatka površine Sunca. Ta magnetna polja mogu da se isprepletu i da prikupe veliku količinu energije pre nego što je otpuste u vidu baklji ili izbačaja mase korone.

"Sunce detaljno proučavamo tek poslednjih 50 godina. To i nije neki period kad se uzme u obzir da ono postoji već 4,5 milijardi godina", racionalno objašnjava heliofizičar Aleks Jang iz Godardovog centra za svemirske letove.

(EPK/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track