ŠTAJNMAJER I HEJG: Vreme promena granica na Balkanu je prošlo
Foto: AP

Stav

ŠTAJNMAJER I HEJG: Vreme promena granica na Balkanu je prošlo

Planeta -
U zajedničkom saopštenju šefova diplomatije Nemačke i Britanije povodom godišnjice Srebrenice navodi se da dve zemlje odlučno odbacuju napore onih koji rade na potkopavanju teritorijalnog BiH

BERLIN - Ministri inostranih poslova Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Vilijam Hejg danas su povodom godišnjice genocida u Srebrenici osudili svaki pokušaj potkopavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom saopštenju dvojice ministara koje je danas objavilo Ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke navodi se da su "vremena u kojima su se granice na Balkanu iznova povlačile prošlo".

"U ime britanskog i nemačkog naroda mi stojimo na strani građana Bosne i Hercegovina u časnom sećanju na žrtve genocida koji se dogodio pre 19 godina u Srebrenici", kaže se u saopštenju i dodaje da događaji u Srebrenici nikada neće biti zaboravljeni i da danas "Velika Britanija i Nemačka obnavljaju trajnu podršku žrtvama i povezanost sa ljudima u Bosni i Hercegovini".

"Odlučno odbacujemo napore svih onih koji pokušavaju da prekroje istoriju, da poreknu bogat i raznovrstan etnički sastav stanovništva Bosne i Hercegovine i koji rade na potkopavanju teritorijalnog integriteta te zemlje", navodi se u saopštenju Štajnmajera i Hejga.

Dvojica ministara su ukazala da "Nemačka i Velika Britanija odlučno stoje na strani ljudi u Bosni koji žele da stvore mirnu i zajedničku budućnost i žive u blagostanju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track