STATISTIKA: Svakom šestom Nemcu siromaštvo kuca na vrata
Foto: Reuters

Ugroženi

STATISTIKA: Svakom šestom Nemcu siromaštvo kuca na vrata

Planeta -
Posebno su ugrožene žene, samohrani roditelji i samci, a siromaštvo više nego ikad preti i deci

BERLIN - Svakom šestom Nemcu preti siromaštvo i, uprkos dobroj situaciji na tržištu rada, oko 13 miliona ljudi, odnosno, 16,1 odsto građana 82-milionske nemačke nacije suočava se sa tom mukom, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku podatke za prošlu godinu.

Uprkros privrednom rastu, koji nije mogao da ublaži strukturalne probleme, broj Nemaca ugroženih siromaštvom lane je bio isti kao i 2012. godine, a posebano visok rizik da im siromaštvo "zakuca na vrata" imaju žene, samohrani roditelji i samci. Tako u starosnoj grupi od 17 do 64 godine oko 18 odsto žena važi za siromašne i 16 odsto muskaraca, pokazuje statistika prema kojoj je kod samohranih roditelja taj procenat znatno veći, čak 35,2 odsto njih je ugroženo siromaštvom.

U Nemačkoj se siromašnim smatra onaj ko zarađuje manje od 60 odsto prosečne zarade. Za samce je lane taj iznos bio 979 evra mesečne zarade, odnosno, 11.749 evra godišnje, za dvoje odraslih sa dvoje dece 2.056 evra, odnosno, 24.673 evra godišnje.

Kada je reč o deci, njima siromaštvo preti čak više nego prethodnih godina. U maju ove godine udeo siromašne dece u grupi mlađih od 15 godina bio je 15,7 odsto, dok je 2012. godine taj udeo iznosio 15 odsto, pokazuje statistika.

Kada je reč o bogatim i siromašnim i njihovim životima, jedna studija instituta "Robert Koh", pokazala je čak da siromašni Nemci umiru skoro deset godina pre svojih bogatih vršnjaka. Ta studija je pokrenula pitanje da li je nemački zdravstveni sistem krivac što bogati duže žive, ali i ocene da bogati, do duše, mogu "kupiti" vreme i angažman, ali ne i bezuslovno najbolji medicinski tretman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track