Stejt department optužio Rusiju za aktivno učešće u Ukrajini
Foto: BETA

SAD najavljuju oštrije sankcije

Stejt department optužio Rusiju za aktivno učešće u Ukrajini

Planeta -
Jasno je da Rusija ne samo da je pojačala svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini i direktno intervenisala s vojnim snagama, oklopnim vozilima, artiljerijom i raketnim sistemima zemlja-vazduh, saopštila Džen Psaki

VAŠINGTON - Stejt department optužio je danas Rusiju da je aktivno uključena u sukobe u istočnoj Ukrajini kao podrška proruskim snagama i naveo da razmatra niz mogućih odgovora, uključujući uvođenje oštrijih sankcija Moskvi.

"Jasno je da Rusija ne samo da je pojačala svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini i direktno intervenisala s vojnim snagama, oklopnim vozilima, artiljerijom i raketnim sistemima zemlja-vazduh, već aktivno učestvuje u sukobu sa ukrajinskim snagama i daje direktnu podršku separatistickim (proruskim) opunomoćenicima i plaćenicima", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki na redovnom brifingu za novinare.

Kao odgovor, Pasaki je navela da SAD imaju niz sredstava na raspolaganju, dodajući da bi pojačavanje sankcija Rusiji bilo "najefikasnije, najbolje sredstvo", prenela je agencija Rojters. Psaki navodi da su SAD videle "model eskalacije agresivnosti" Rusije u Ukrajini i da su Vašington i niz evropskih zemalja obezbedili podršku KIjevu koja ne uključuje (smrtnonosno) oružje.

"Mi smatramo da vojno rešenje nije odgovarajući pristup, tako da koristimo svako sredstvo koje možemo kako bi videli da li je moguće postići rešenje diplomatskim putem", navela je Psaki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track