STIGLA IH KAZNA: Ubijeni otmičari izraelskih tinejdžera zbog kojihje izbio rat
Foto: AP

Uspešan kraj potrage

STIGLA IH KAZNA: Ubijeni otmičari izraelskih tinejdžera zbog kojihje izbio rat

Planeta -
Dva pripadnika terorističke organizacije Hamas otela su i ubila trojicu mladića i isprovocirali obimnu sedmonedeljna izraelsku antiterorističku operaciju u Pojasu Gaze u kojoj je stradalo 2.200 ljudi

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su rano jutros na Zapadnoj obali dva Palestinca, pripadnika terorističke organizacije Hamas, osumnjičena za otmicu i ubistvo trojice Izraelaca u junu, saopštio je vojni portparol.

To ubistvo bilo je neposredni povod za izraelsku antiterorističku operaciju "Zaštitna ivica", u kojoj je poginulo 2.130 Palestinaca i 68 Izraelaca.

Smrću dvojice terorista Hamasa završila se jedna od najvećih potraga koje su vodile izraelske bezbednosne snage. Izraelski tinejdžeri - Ejal Jifrah (19), Gilad Šaar (16) i Naftali Frenkel (16), oteti su 12. juna, što je izazvalo veliki obračun s terorističkim Hamasom - hapšenje stotine pripadnika te organizacije - i pokrenulo čitav niz događaja koji su doveli do sedmonedeljnog rata između terorista i IDF u Pojasu Gaze.

Ubijeni Amer Abu Ajša i Marvan Kavasme gonjeni su otkad su izvršili otmice, rekao je izraelski vojni poprtarol potpukovnik Peter Lerner.On je objasnio novinarima da je nedavni preokret u potrazi doveo bezbednosne snage do skloništa u gradu Hebronu na Zapadnoj obali pre nedelju dana. Rano jutros su izraelske snage ušle u prizemlje jedne dvospratnice i ubili dvojicu otmičara, koji su ih dočekali vatrom, precizirao je Lerner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track