STOLTENBERG: NATO će biti uz Tursku ako je ISIL napadne
Foto: Reuters

Obećanje

STOLTENBERG: NATO će biti uz Tursku ako je ISIL napadne

Planeta -
Naš glavni zadatak je odbrana teritorijalne celovitosti Turske, rekao je Stoltenberg na pres konferenciji u Varšavi

VARŠAVA - Severnoatlantski savez (NATO) biće uz Tursku ako bude neophodno štititi tu zemlju u slučaju napada Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), izjavio je danas u Poljskoj novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prenosi Rojters.

"Naš glavni zadatak je odbrana teritorijalne celovitosti Turske", rekao je Stoltenberg na pres konferenciji sa vicepremijerom i ministrom odbrane Tomašem Semonjakom i ministrom spoljnih poslova Gžegoržem Sćetinom, prenosi Itar-Tass.

Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog nasilja u Siriji i rekao da je šokiran brutalnošću ISIL.

"To je ozbiljna situacija. Strahujemo da bi se ona mogla proširiti na druge regione Iraka. NATO je spreman da podrži vladu Iraka u jačanju vojnih potencijala i snaga bezbednosti, kako bi mogla da se brani od terorističkih napada Islamske države", naglasio je on.

Agencije navode da je novi generalni sekretar Alijanse izabrao Poljsku kao prvu zemlju koju će posetiti posle prošlonedeljnog preuzimanja dužnosti i da se u Varšavi danas sastao s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i novom premijerkom Evom Kopač. Očekuje se da će Stoltenberg posetiti jednu vazduhoplovnu bazu, gde su angažovani vojnici NATO u obuci i manevrima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track