Stoltenberg: NATO želi konstruktivan odnos sa Rusijom
Foto: Fonet/AP

Stoltenberg: NATO želi konstruktivan odnos sa Rusijom

Planeta -
NATO će i dalje poštovati svoje međunarodne obaveze, koje uključuju dogovor sklopljen sa Rusijom posle okončanja "hladnog rata" o raspoređivanju vojnih jedinica Zapada u bivšim republikama Sovjetskog saveza rekao je novi generalni sekretar Alijanse

VARŠAVA- NATO želi da ima konstruktivne odnose sa Rusijom, iako istovremeno povećava prisustvo u svojim istočnoevropskim članicama, izjavio je novi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu poljskom dnevnom listu "Gazeta Viborča" rekao da će NATO i dalje poštovati svoje međunarodne obaveze, koje uključuju dogovor sklopljen sa Rusijom posle okončanja "hladnog rata" o raspoređivanju vojnih jedinica Zapada u bivšim republikama Sovjetskog saveza, preneo je Rojters.

"Nema protivrečja između snažnog NATO-a i izgradnje konstruktivnih odnosa sa Rusijom", rekao je Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je prošle nedelje preuzeo funkciju generalnog sekretara Alijanse.

"Taj zaključak proizilazi iz mog političkog iskustva. Norveška je mala zemlja koja se graniči sa Rusijom, ali uprkos tome, čak i u najhladnije doba "hladnog rata", mi smo sarađivali u sektorima energetike, ribarstva i utvrđivanja pomorskih granica", rekao je Stoltenberg, koji se nalazi u poseti Poljskoj.

Odnosi između zvanične Moskve i NATO su trenutno na najnižem nivou od "hladnog rata" zbog ukrajinske krize, odnosno aneksije poluostrva Krim od strane Rusije u martu i optužbi Zapada da Moskva pomaže proruske snage na istoku Ukrajine.

"Mi ojačavamo svoju bezbednost, a da istovremeno ne kršimo međunarodne obaveze NATO-a", istakao je Stoltenberg, komenarišući pojačano prisustvo Alijanse u Poljskoj i drugim baltičkim zemljama.

NATO je u aprilu suspendovao svaki vid konkretne saradnje sa Rusijom, u znak protesta zbog ruske aneksije Krima, ali je takođe jasno dao do znanja da neće vojno intervenisati u Ukrajini, koja nije članica Alijanse.

Stotenberg (55), koji je u mladosti bio antiratni aktivista, poznat je po svojim veštinama u postizanju kompromisa i po dobrom poznavanju Rusije.

Za vreme dok je obavljao funkciju premijera Norveške, Stoltenberg je postigao dogovor sa Rusijom 2010. godine o norveško-ruskoj pomorskoj granici na Arktiku, čime je okončan spor dug četiri decenije, a takođe je sklopio lično prijateljstvo sa tadašnjim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track