STORNO: Francuska odložila isporuku ratnog broda Rusiji

Ostaju u luci

STORNO: Francuska odložila isporuku ratnog broda Rusiji

Planeta -
Odluka je usledila nakon višemesečnog pritiska saveznika na Francusku da odloži prodaju bojnih brodova zbog napetosti između Rusije i Ukrajine

PARIZ - Francuska je, reagujući na međunarodni pritisak, odložila isporuku ratnog broda Rusiji najranije do novembra, povodom zabrinutosti oko bezbednosne situacije u vezi sa ulogom Moskve u ukrajinskoj krizi, saopštili su u sredu zvaničnici.

Jedan od prvih nosača helikoptera koje je Rusija naručila, nazvan Vladivostok, trebalo je da bude isporučen u oktobru kao deo ugovora vrednog 1,2 milijarde evra, što je najveća ikada zabeležena prodaja NATO modela naoružanja Moskvi. Isporuka drugog broda, koji nosi naziv Sevastopolj, nazvan po luci koju je na krimskom poluostrvu anektirala Rusija, trebalo je da bude išporucen 2015. godine.

U saopštenju uoči samita NATO u Velsu, kabinet francuskog predsednika Fransoa Olanda nazvao je "ozbiljnim" sukobe na istoku Ukrajine i dodao da nedavne akcije Rusije ugrožavaju "temelje bezbednosti u Evropi". Odluka je usledila nakon višemesečnog pritiska saveznika na Francusku da odloži prodaju bojnih brodova zbog napetosti između Rusije i Ukrajine.

Neimenovani francuski diplomata rekao je da isporuku ne treba očekivati pre novembra. Francuski predsednik objasnio je da razgovori o mogućem prekidu vatre u Ukrajini nisu bili dovoljni da Francuska odobri isporuku broda Vladivostok.

Iz njegovog kabineta nisu pominjali drugi brod koji treba da bude isporučen. Francuska nije otkazala ugovor, što sugeriše da bi promena u ponašanju Rusije i njenog odnosa prema ukrajinskoj krizi otvorila put da isporuka bude obavljena kasnije. Brod Vladivostok može da nosi 700 vojnika, 16 borbenih helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track