STRAVIČNO: ISIL pet dana mučio i javno pogubio ženu borca za ljudska prava
Foto: Printscreen Twitter

Još jedna žrtva

STRAVIČNO: ISIL pet dana mučio i javno pogubio ženu borca za ljudska prava

Planeta -
Naimijeva je oteta iz svoje kuće 17. septembra, pošto je navodno na Fejsbuku objavljivala tekstove u kojima je kritikovala ISIL zbog uništavanja muslimanskih hramova u Mosulu

BAGDAD - Pripadnici Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) javno su pogubili borca za ljudska prava Samiru Salih al Naimi u Mosulu pošto je pred samoproglašenim islamskim sudom proglašena krivom za otpadništvo.

Naimijeva je oteta iz svoje kuće 17. septembra, pošto je navodno na Fejsbuku objavljivala tekstove u kojima je kritikovala ISIL zbog uništavanja muslimanskih hramova u Mosulu.

Misija UN u Iraku je saopštila da je Naimijevoj suđeno pred šerijatskim sudom za otpadništvo i da je posle petodnevnog mučenja osuđena na "javno pogubljenje". Misija UN je još saopštila da je ona ubijena u ponedeljak, a čini se, kako navodi AP, i da je njen Fejsbuk profil izbrisan.

"Mučenjem i ubijanjem ženskog aktiviste za ljudska prava, koja se posebno zalaga za prava njenih sugrađana u Mosulu, ISIL nastavlja da potvrđuje svoju nečasnu prirodu, kombinujući nihilizam, mržnju i divljaštvo, kao i potpuno nepoštovanje ljudskog dostojanstva", poručio je specijalni izalsanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov.

ISIL je okupirao drugi po veličini irački grad Mosul u junu, gde je zavela najekstremniju verziju šerijatskog zakona, kojim su, između ostalog, pripadnici verskih manjina primorani da se preobrate u islam i da građani plaćaju specijalne takse ili da u suprotnom budu osuđeni na smrt. One koji ne poštuju ova pravila pripadnici ISIL surovo ubijaju. Džihadistička grupa je u avgustu uništila više istorijskih građevina u Mosulu, uključujući nekoliko džamija i hramova, tvrdeći da veličaju otpadništvo, podseća Asošijejted pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track