SUKOB: Putin i Merkelova opet u klinču zbog Ukrajine
Foto: Rojters

Čekala ruskog predsednika čak četiri sata

SUKOB: Putin i Merkelova opet u klinču zbog Ukrajine

Planeta -
Okršaj lidera počeo jer je šef Kremlja kasnio na samit u Milanu, a eskalirao zbog neslaganja ko je započeo konflikt u bivšoj republici SSSR

MILANO - Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel našli su se u ozbiljnom sukobu na samitu azijskih i evropskih lidera u italijanskom gradu Milanu, a povod zaoštravanja odnosa ponovo je bila kriza u Ukrajini.Zadržao se u BeograduTenzije između dvoje lidera već su bile izražene i pre njihovog neformalnog susreta na marginama samita, s obzirom na to da je Putin kasnio jer se duže zadržao u Beogradu, na vojnoj paradi povodom 70 godina od oslobođenja srpske prestonice od fašizma. Zbog toga se Merkelova razbesnela i čak nameravala da odustane od sastanka s ruskim kolegom, ali je nakon četiri sata čekanja ipak pristala da porazgovaraju.Prema rečima Dmitrija Peskova, portparola ruskog predsednika, Putin i Merkelova nikako ne mogu da se slože oko pitanja koja se tiču započinjanja konflikta u Ukrajini. Nemačka kancelarka insistira na tome da mora da se poštuje mirovni sporazum između predstavnika proruskih separatista sa istoka Ukrajine i vojske Kijeva koji je postignut prošlog meseca u Minsku, u Belorusiji.- I dalje postoje ozbiljna neslaganja koja se tiču nastanka ukrajinskog konflikta - istakao je Peskov i naglasio da je razgovor Merkelove i Putina trajao čak dva i po sata.Pojavio se nasmejanInače, mnogi mediji preneli su da je Putin u Milano stigao prilično relaksiran, a da je u prostoriju u kojoj se održavala svečana večera ušetao držeći jednom rukom sako preko ramena. Nije prisustvovao ni zdravici, čiji je domaćin bio italijanski predsednik Ðorđo Napolitano, a koja je okupila više od 50 visokih svetskih zvaničnika, a kamere su ga snimile kako ulazi u prostoriju u trenutku kada je govor držao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.Putin se sastao i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Tom susretu prisustvovala je i Merkelova, kao i francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i italijanski premijer Mateo Renci. Iako je nakon sastanka ruski predsednik istakao da je sve prošlo „dobro“ i „pozitivno“, kasnije je objavljeno da nije napravljen nikakav pomak.- Nažalost, neki učesnici sastanka pokazali su potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini - rekao je Peskov.

NEĆE BITI ZIME Ukrajinski predsednik porošenko optimističan POSTIGLI DOGOVOR O GASU?Ukrajina i Rusija dogovorile su se o osnovnim parametrima sporazuma o gasu. To je izjavio predsednik bivše republike SSSR Petro Porošenko posle drugog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim i ministrom za energetiku Rusije Aleksandrom Novakom i direktorom „Gasproma“ Aleksejom Milerom. Porošenko je istakao da su Moskva i Kijev napravili korak napred u postizanju sporazuma, što je veoma važno s obzirom na to da se bliži zima, a pre koje bi Moskva mogla da obustavi isporuku gasa Kijevu ukoliko on ne isplati dug. Podsetimo, ranije je dogovoreno da Ukrajina do Nove godine isplati „Gaspromu“ 3,1 milijardu dolara duga.

Silvija pustili iz kućnog pritvoraRUSKI LIDER VIDEO PRIJATELJA BERLUSKONIJAI bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni takođe je čekao da se susretne sa starim prijateljem u Milanu. Sastanak ruskog predsednika s bivšim italijanskim premijerom, koji se nalazi u kućnom zatvoru jer je proglašen krivim za utaju poreza, bio je moguć pošto je italijanski sud odobrio bivšem premijeru da provede noć izvan svoje vile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track