SUPERTEŠKA RAKETA: Angara će zameniti sojuz, lansiranje sa severa Rusije

Kapacitet do 150 tona

SUPERTEŠKA RAKETA: Angara će zameniti sojuz, lansiranje sa severa Rusije

Planeta -
Prva raketa Angara uspešno je lansirana početkom jula s kosmodroma u Plesecku, na severu zemlje

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je proizvodnju "super-teške" verzije nove generacije svemirske rakete Angara s kapacitetom od 120 do 150 tona, izjavio je danas u Moskvi potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

"Predsednik je danas odobrio početak radova na novom projektu. Pošto smo razvili seriju raketa Angara - laku, srednju i tešku, sada ćemo raditi na još težoj kategoriji, ne od sedam,15 ili 25 tona, već od 120 do 150 tona", rekao je Rogozin, a prenosi agencija Interfaks. Nova raketa bi trebalo da bude gotova 2020. godine, dodao je visoki ruski zvaničnik.

Prva raketa Angara uspešno je lansirana početkom jula s kosmodroma u Plesecku, na severu Rusije. Raketa Angara dizajnirana je da zameni sadašnje rakete Sojuz i Proton i da podstakne ruski svemirski program posle nekoliko godina odliva mozgova i budžetskih ograničenja.

Nova raketa će omogućiti Rusiji da lansira svemirske satelite sa svoje teritorije, jer za sada zavisi od bivših sovjetskih republika, posebno od nekadašnje glavne sovjetske baze Bajkonur u Kazahstanu. Ruski svemirski program poznat po lansiranju prvog čoveka u svemir 1961. godine predstavlja nacionalni ponos ruskog naroda.

http://www.youtube.com/watch?v=PqPfyGqcsN0
http://www.youtube.com/watch?v=MjiuFrylwCc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track