Sve što treba da znate o smrtonosnoj bolesti koja je zapretila i Evropi!
Foto: Rojters

Karantin u Liberiji i Gvineji

Sve što treba da znate o smrtonosnoj bolesti koja je zapretila i Evropi!

Planeta -
Bolest je teško otkriti u ranoj fazi, jer simptomi poput umora, groznice ili povraćanja podsećaju na grip ili malariju, a ne postoji lek niti vakcina

Liberija je u utorak proglasila karatnin i zatvorila skoro sve granične prelaze kako bi pokušala da spreči dalje širenje ebole.

Vlasti su priznale da je reč o do sada najgoroj epidemiji ove smrtonosne bolesti. Isto su postupili i u obližnjoj Gvineji, odakle je epidemija krenula prema Sijera Leoneu. Prema podacima Svetske zdravstvene ogranizacije preminulo je do sada 672, a stopa smrtnosti iznosi čak 90 odsto.

Ne postoji vakcina, ni lek

Bolest je teško otkriti u ranoj fazi, jer simptomi poput umora, groznice ili povraćanja podsećaju na grip ili malariju. Derek Gaderer, stručnjak koji se bavi genetikom virusa objasnio je da se ebola toliko brzo menja da i kada bi se napravila vakcina, pitanje je da li bi imala efekta za nekoliko godina.

Pretpostavlja se da su prirodni domaćini virusa ebole šišmiši. Kod ljudi, virus ebole uzrokuje hemoragijsku groznicu, visoku temperaturu u kombinaciji sa unutarnjim krvarenjem. Sve to na kraju dovodi do otkazivanja organa.

EU opremljena i spremna za virus ebole

Evropska unija je opremljena i spremna za lečenje obolelih ukoliko se smrtonosni virus ebole, koji je odneo stotine života u Zapadnoj Africi, pojavi u državama članicama Unije, saopštili su danas evropski izvori.

"Ne možemo da isključimo mogućnost da neka zaražena osoba stigne u Evropu, ali EU ima načina da brzo utvrdi prisustvo virusa i zaustavi njegovo širenje", prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track