SVI ŽELE DA JE VIDE: Najposećenija zemlja sveta je...
Foto: Shutterstock

Turisti očarani

SVI ŽELE DA JE VIDE: Najposećenija zemlja sveta je...

Planeta -
Najviše je posećuju Nemci, zatim Britanci, a sve više Amerikanaca i Kineza dolazi svake godine

PARIZ - Francuska je 2013. bila zemlja sa najviše stranih posetilaca na svetu, sa 84,7 miliona stranih turista, što je dva odsto više nego 2012. godine.

SAD i Španija koje su po broju poseta iza Francuske, imale su 69,8 miliona, odnosno 60,7 miliona stranih turista, navodi u studiji generalna uprava zadužena za pitanja konkurentnosti (DGCIS) pri ministarstvu privrede i Banci Francuske, prenosi Beta.

Francusku su u velikom broju posećivali turisti iz Evrope, zabeleživši porast od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Na prvom mestu su Nemci, njih 13 miliona je obišlo Francusku (+6,5 odsto), slede Britanci. Turisti iz Belgije, Luksemburga, Italije i Španije ipak su bili malobrojniji nego 2012. godine.

Posetioci iz Severne Amerike su najbrojniji vanevropski klijenti Francuske. Iz Severne Amerike bilo je 5,8 odsto više dolazaka 2013, posle pada od 7,8 odsto 2012. godine. Azijski turisti takođe su dolazili u velikom broju, njih 4,5 miliona posetilo je Francusku, što je porast od skoro 13 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Porastu broja turista iz Azije najviše je doprineo priliv kineskih turista (1,7 miliona, ili porast od 23,4 odsto).

"Njih Francuska privlači već nekoliko godina, dolazak kineskih turista udvostručio se između 2009. i 2013", navodi se u studiji.

Gord, jedan od najlepših gradića u Francuskoj, Foto AP
Gord, jedan od najlepših gradića u Francuskoj, Foto AP

S druge strane broj posetilaca iz Japana je u padu od 6,7 odsto, u kontekstu pada vrednosti jena u odnosu na evro. U studiji je takođe primećeno da su strani turisti koji su posetili Francusku 2013. uopšteno produžili vreme boravka, na 7,1 noć, u odnosu na 6,9 noći 2012. što je porast od 2,5 odsto.

Studija je pokazala da je broj noćenja u mestima koja se plaćaju sporije rastao od broja noćenja registrovanih u Francuskoj (3,2 odsto u odnosu na 4,6 odsto) što se objašnjava time da ljudi traže da smanje troškove tako što prenoće kod prijatelja ili porodice, ili razmenjuju stanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track