TAJNI VAZDUŠNI UDARI U LIBIJI: Egipat i UAE bombardovali, Obama poludeo jer mu nisu javili
Foto: Reuters

Njujork tajms

TAJNI VAZDUŠNI UDARI U LIBIJI: Egipat i UAE bombardovali, Obama poludeo jer mu nisu javili

Planeta -
Nekoliko američkih zvaničnika je Njujork tajmsu reklo da je administracija predsednika Baraka Obame besna na poteze režima u državama koje smatra svojim bliskim saveznicima

Islamisti i militanti iz grada Misrate preuzeli su kontrolu nad strateški ključnim aerodromom u Tripoliju, čime su de fakto preuzeli kontrolu nad samim glavnim gradom Libije. Međutim, Njujork tajms razotkrio ko stoji iza tajnih vazdušnih napada koji su protekle nedelje zabeleženi oko Tripolija.Prema pisanju ovoga lista, u dva su navrata Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati u tajnosti poslali svoje borbene lovce kako bi pokušali da osujete napredovanje islamističkih snaga i to se može tumačiti dodatnom žestokom eskalacijom u kontekstu aktuelnih zbivanja u celom arapskom svijetu. Američka je administracija, prema NYT-u, delovanjem dveju moćnih arapskih država u Libiji ostala potpuno zatečena, s obzirom da o vazdušnim akcijama navodno nisu dobili nikakvo formalno obaveštenje, makar bi teško bilo za poverovati da i sami nisu u nekom trenutku shvatili šta se to događa na nebu iznad Libije. Službenici Bele kuće tvrde da su im egipatske diplomate sasvim direktno demantovali da je u toku bilo kakva vojna akcija.

Nekoliko američkih službenika je Njujork tajmsu reklo da je administracija predsednika Baraka Obame besna na poteze režima u državama koje smatra svojim bliskim saveznicima. Vašington veruje da ovakva intervencija samo dodatno može da rasplamsa potpuni haos koji u Libiji vlada već neko vreme i zbog čega su mnoge strane diplomatske misije još pre nekoliko nedelja u potpunosti evakuisane.'Nama se ovo ne čini nimalo konstruktivnim', kazao je jedan neimenovani visoki američki zvaničnik.Njujork tajms napominje da islamiste u Libiji, ali i u drugim državama arapskog sveta, finansira moćna dinastija katarskog emira. Katar je, s druge strane, takođe jedan od velikih američkih saveznika tako da se situacija samo dodatno zakomplikovala, pogotovo zbog činjenice da su se vazdušni napadi oko aerodroma u Tripoliju pokazali neuspešnim.Avioni su prema Libiji navodno poletali iz egipatskih vazdušnih baza, dok su njima navodno upravljali dobro istrenirani piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prvi je napad izveden prije nedelju dana i tada je pogođeno jedno manje skladište oružja pod kontrolom islamističkih milicija, pri čemu je ubijeno šest osoba. Druga serija napada izvedena je južno od Tripolija u subotu, a tada su pogođeni lanseri raketa, vojna vozila te još jedno skladište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track