TEHERAN POVUKAO NOGU: Iran prvi isporučio Kurdima oružje za borbu protiv ISIL
Foto: Reuters

Stiglo prvo oružje

TEHERAN POVUKAO NOGU: Iran prvi isporučio Kurdima oružje za borbu protiv ISIL

Planeta -
Zvanični Teheran podržava svog zapadnog suseda Irak, ali neće slati na teren svoje vojnike, kaže iranski šef diplomatije

ARBIL - Iran je prva zemlja koja je isporučila oružje autonomnom kurdskom regionu Iraka, kako bi kurdski borci odbili napade džihadista, izjavio je danas predsednik Iračkog Kurdistana Masud Barzani.

"Islamska republika Iran je prva država koja nam je pomogla, obezbedivši nam oružje i opremu", rekao je Barzani na zajedničkoj konferenciji za štampu sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom DŽavadom Zarifom, prenosi AFP.

Džihadisti terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u junu su pokrenuli veliku ofanzivu i zauzeli velike delove Iraka, a početkom avgusta su uspeli da nateraju kurdske snage na povlačenje prema regionalnoj prestonici Arbilu. Napredovanje džihadista na severu Iraka je podstaklo američku vladu da pokrene vazdušne udare na snage terorista i pozive širom sveta da se Kurdima obezbedi oružje za borbu, što je rezultiralo time da su Kurdi uspeli da povrate deo teritorije.

Zarif, koji je u Irak doputovao u nedelju, ponovio je tvrdnju da zvanični Teheran, iako podržava svog zapadnog suseda, neće na teren slati svoje vojnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track