TEMELJNI NEMCI: Spaljeno telo žrtve ebole, a njegova soba detalno oprana i dezinfikovana
Foto: Reuters

Specijalne mere zaštite

TEMELJNI NEMCI: Spaljeno telo žrtve ebole, a njegova soba detalno oprana i dezinfikovana

Planeta -
Spaljivanje leša nije u islamskoj tradiciji, ali Centralni savet muslimana Nemačke složio se sa predstavnicima zdravstvenih vlasti da je u ovom slučaju zaštita stanovništva važnija od tradicije

BERLIN - Telo Mohameda A., koji je kao prva žrtva ebole preminuo u Nemačkoj, spaljeno je u skladu sa medicinskim standardima, a bolnička soba u kojoj je na klinici u Lajpcigu ležao prvo je temeljno oprana, a zatim dezinfikovana formalin-gasom, piše danas tabliod Bild.

Leš ovog lekara, saradnika UN koji se zarazio u Liberiji, a lečio u Lajpcigu, prebačen je, uz policijsku zaštitu, od klinike do krematorijuma, a profesor Bernhard Ruf je rekao da su prema najvišim standardima sprovedene sve medicinsko-higijenske mere za zaštitu osoblja i okoline, tako da "ne postoji nikakva opasnost po druge ljude.

Preminuli lekar je bio musliman, a spaljivanje leša nije u islamskoj tradiciji, pisala je nemačka štampa. Referentni Institut "Robert Koh" zahtevao je da telo, sa smrtonosnim virusom, bude spaljeno, a i iz lajpciške vlade je rečeno da postupak sahrane mora biti prema zahtevima tog instituta, "svejedno da li je reč o musliamanu ili ne" i da "zaštita stanovništva u ovom slučaju ima prednost". Isto, kao i gradska vlada Lajpciga, smatrao je i Centralni savet muslimana Nemačke.

"Ako situacija zahteva da se telo spali, onda je u prvom planu zaštita stanovništva.To je za članove porodice veoma teško. Pepeo, ipak, može da bude pohranjen zemlju u da se održi molitva za mrtve", rekao je Bildu predsednik tog saveta Ajman Mazijek.

Leš Mohameda A. je do krematorijuma dopremljen u jednom specijalnom kovčegu, a preminuli dezinfikovan i uvijen u posebnu, nepropustivu foliju, navode mediji.Preminuli lekar, stigao je prošle nedelje u Nemacku i treći je oboleli od ebole koji se lečio u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja