TRAGEDIJA: U novom udaru umrla beba koja je spasena iz tela mrtve majke
Foto: Beta Ap

Stravične posledice rata Izraela i Hamasa

TRAGEDIJA: U novom udaru umrla beba koja je spasena iz tela mrtve majke

Planeta -
Devojčica koju su mediji nazvali čudom preminula je kad je inkubator u bolnici ostao bez struje zbog bombardovanja elektrane u Gazi

TEL AVIV - Beba koja je rođena nakon što joj je majka Palestinka Šejma Kanan (23) poginula u bombardovanju tokom sukoba izraelske vojske i terorističkog palestinskog Hamasa u gradu Deir el Balahu u Pojasu Gaze preminula je u novom krvavom udaru sukobljenih strana.Detence, koje je nazvano čudom jer je u stomaku majke preživelo 10 minuta iako ona nije bila živa, ipak je izgubilo bitku jer je bilo u inkubatoru koji je ostao bez struje nakon što je pogođena elektrana u Gazi. Lekari u bolnici El Aksa tek sat nakon gubitka električne energije primetili su da aparat ne dobija napajanje. Inače, beba je bila ćerka jednog od vođa Hamasa koji je s porodicom živeo u zgradi u Deir el Balahu. Taj objekat je zbog njega bio meta napada izraelske vojske u kojem su poginuli i on i njegova žena.

Bebina smrt izazvala je oštre komentare koji su upućeni na račun odluka Izraela i Hamasa da ne prekinu sukobe u kojima su od 8. jula poginule 1.374 osobe u Gazi, od čega 852 civila. Samo u sredu stradalo je 111 Palestinaca, a među njima su i žrtve granatiranja škole UN u izbegličkom logoru Džabalija i nakon toga pijace u Šeđaiji kraj Gaze. Drugi napad, u kojem je život izgubilo 17 ljudi, a povređeno 200, dogodio se dok je trajao četvoročasovni prekid vatre.Pojedini zvaničnici UN oštro su osudili Izrael zbog gađanja škole i pijace, otvoreno ga optuživši da je namerno bombardovao civilne objekte. Ipak, funkcioneri izraelskih snaga odgovorili su da je iz pravca škole na njihove oružane pripadnike namerno pucao Hamas kako bi ih isprovocirao da uzvrate vatru.Inače, juče je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da je odlučan, bez obzira na napore za uspostavljanje prekida vatre, da okonča uništenje tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod granice Gaze i Izraela. S tim u vezi, izraelska vojska juče je mobilisala dodatnih 16.000 rezervista.

Savladale ga emocije u programu FUNKCIONER UN PLAKAO ZBOG ŽRTAVATokom intervjua uživo u programu katarske televizijske mreže Al Džazire portparola Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama pri UN Krisa Ganesa savladale su emocije dok je pričao o žrtvama u Pojasu Gaze. Na Al Džaziri je gostovao povodom napada na školu UN na toj teritoriji.- Prava Palestinaca, pa čak i njihove dece, u potpunosti se krše... i to je zapanjujuće - rekao je vidno potreseni Ganes, nakon čega je prekinuo govor, zatresao se i rasplakao.

Stejt departmentSAD IZRAELU DAJE ORUŽJEAmerika je potvrdila da je u sredu obnovila zalihe oružja Izraelu, a pre toga su i Bela kuća i Stejt department osudili granatiranje škole UN u Džabaliji. - SAD su posvećene bezbednosti Izraela i od vitalnog značaja za naše interese je da pomažemo Izraelu da održi sposobnost samoodbrane - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi i dodao da municija potiče iz skladišta američke vojske na tlu Izraela i vredna je oko milijardu dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track