TRČAO KOD OBAME S NOŽEM: Napadač u parkiranom automobilu krio redenik s 800 metaka

Do zuba naoružan

TRČAO KOD OBAME S NOŽEM: Napadač u parkiranom automobilu krio redenik s 800 metaka

Planeta -
Omar Dž. Gonzales (42) optužen je za preskakanje ograde i ulazak u Belu kuću, što je izazvalo delimičnu evakuaciju predsedničke palate u Vašingtonu. Pored municije u automobilu, pronađenom parkiranom u blizini Bele kuće, istražitelji su otkrili dve sekire i mačetu

VAŠINGTON - Muškarac koji je preskočio ogradu i dotrčao do ulaza u Belu kuću u petak uveče, imao je redenik sa više 800 metaka u svom automobilu u blizini rezidencije američkog predsednika, rekao je danas pomoćnik državnog tužioca Dejvid Mud.

Omar Dž. Gonzales (42) optužen je za preskakanje ograde i ulazak u Belu kuću, što je izazvalo delimičnu evakuaciju predsedničke palate u Vašingtonu, prenela je agencija Rojters.

"Preokupacija Gonzalesa Belom kućom i nagomilavanje velike količine municije ...činilo ga je opasnim po predsednika", rekao je Mud.

Pored municije u automobilu, pronađenom parkiranom u blizini Bele kuće, istražitelji su otkrili dve sekire i mačetu, navodi AFP i dodaje da Mud nije pominjao da je bivši američki vojnik, sada beskućnik, imao bilo kakvo oružje kod sebe kada je preskočio ogradu.

Tužilac je rekao da se osumnjičeni već suočava sa optužbama u američkoj državi Virdžinija pošto je pronađena nelegalna puška u njegovom vozilu.

Rojters podseća da je Gonzales bio zaustavljen, ali ne i uhapšen, u avgustu kada je pored Bele kuće šetao sa sekirom.

Služba predsednika Obame iskazala je zabrinutost zbog incidenta u kojem je napadač s nožem stigao do ulaznih vrata rezidencije, "direktno ispod prvog dela porodičnog doma (predsednika)", navedeno je danas u Beloj kući.

Taj 42-godišnji muškarac uhapšen je posle neuspešnog pokušaja da uđe u Belu kuću u petak uveče, pošto je preskočio ogradu i došao do glavnog ulaza u rezidenciju američkog predsednika Baraka Obame, koji je nešto pre toga napustio zgradu.

Gonzales iz Koperas Kouva (Copperas Cove) u državi Teksas, uhapšen je tada i prebačen u obližnju Univerzitetsku kliniku "Džordž Vašington" radi pregleda zbog bola u grudima, navodi AP.

Američka agencija navodi da će ovaj incident verovatno izazvati pojačani nadzor nad američkom tajnom službom - agencijom čija je reputacija poslednjih godina narušena višestrukim optužbama za neadekvatno ponašanje njenih pripadnika tim pre što to nije prvi put da "neko" preskoči visoku ogradu Bele kuće i obično bivaju zaustavljeni skoro istog trenutka ili ne odmaknu daleko pre nego što budu uhapšeni.

Na snimku se vidi kako Gonzales, za kog britanska agencija navodi da je belac, obučen u farmerke i tamnu majicu, pretrčava travnjak, dok agenti Tajne službe dovikuju prolaznicima da napuste tu oblast.

Obama je nešto ranije sa kćerkama napustio Belu kuću i otišao na vikend u rezidenciju Kemp Dejvid u državi Merilend, gde je ranije odvojeno otišla i prva dama, Mišel Obama.

http://www.youtube.com/watch?v=aIj7iZW9cG8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track