TURSKA VLAST BI DA ZABRANI ŽENAMA OSMEH: Evo kako one Erdoganu prkose
Foto: Printscreen Twitter

Ismejan

TURSKA VLAST BI DA ZABRANI ŽENAMA OSMEH: Evo kako one Erdoganu prkose

Planeta -
Izjava vicepremijera da čedne žene ne treba da se smeju na ulici izazvala žestoku reakciju, ali javnost upozorava da je stanje prava žena u Turskoj strašno i da premijer lično ne veruje u jednakost polova

ANKARA - Pošto je Bülent Arinč, zamenik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, pre nekoliko dana zaprepastio dobar deo javnosti izjavom da žene ne treba da se smeju u javnosti, usledila je lavina reakcija na društvenim mrežama.

"Čednost je jako važna. To nije samo reč, to je ukras za žene. Žena treba da bude čedna, da razlikuje javno od privatnog. Ne bi trebalo da se smeje u javnosti", izjavio je Arinč početkom nedelje na proslavi Ramazanskog Bajrama.

Na tu njegovu provalu reagovalo je bezbroj žena, koje su na Tviteru, društvenoj mreži koju bi turske vlasti vrlo rado zabranile, masovno počele da objavljuju fotografije na kojima umiru od smeha.

U akciju ismevanja vicepremijera koji mrzi smeh uključili su se i muškarci, piše Gardijan.

"Više od bilo čega drugog, našoj zemlji potrebne su nasmejane žene i uopšte smeh", napisao je na Tviteru Edžmeledin Ihsanoglu, najjači opozicioni kandidat na predstojećim predsedničkim izborima, koji se održavaju u nedelju, a glavni favorit je aktuelni premijer Erdogan.

Profesor Edžmeledin Ihsanoglu: Našoj zemlji su više od svega potrebne nasmejane žene, Foto AP
Profesor Edžmeledin Ihsanoglu: Našoj zemlji su više od svega potrebne nasmejane žene, Foto AP

I drugi su opozicioni političari kritikovali su Arinčevu izjavu uz zajedničku ocenu da je ona odraz veoma lošeg stanja prava žena u Turskoj.

"Ostavili bismo mi Arinća u njegovom svetu mašte i ne bismo se čak ni nasmejali na njegovu izjavu, ali on je našao da poziva žene na čednost u trenutku kad u ovoj zemlji ima toliko ubistava", prokomentisala je opoziciona politčarka Melda Onur, koja je građane pritom pozvala na demonstracije protiv masovnog nasilja nad ženama.

Melda Onur: Našao je da poziva žene na čednost a toliko je ubistava u zemlji! Foto AP
Melda Onur: Našao je da poziva žene na čednost a toliko je ubistava u zemlji! Foto AP

Rezultati istraživanja koje su još 2009. godine naručile turske vlasti pokazali su da je više od 40 posto žena u Turskoj žrtve porodičnog nasilja. Samo ove godine ubijeno je više od 120 žena - uglavnom su krvnici muževi ili drugi članovi porodice.

Feministička aktivistkinja Mehtap Dogan, koja je na Tviteru objavila fotografiju na kojoj se smeje, kaže da Arinčeva izjava nije izolovani incident, nego "savršeno odražava njegov stav i stav njegove (vladajuće) partije AK prema ženama".

"Oni smatraju da žene ne treba da imaju bilo kakva prava, tretiraju nas kao da nismo ljudi", kaže ona.

Premijer Redžep Tajip Erdogan (na fotografji sa nasmejanom suprugom Eminom) ne veruje u ravnopravnost polova, Foto Reuters
Premijer Redžep Tajip Erdogan (na fotografji sa nasmejanom suprugom Eminom) ne veruje u ravnopravnost polova, Foto Reuters

Koliko je mizoginija (mržnja prema ženi) prisutna u javnom životu Turske svedoči i izjava koju je jednom dao lično premijer (možda i budući predsednik) Erdogan - da lično ne veruje u jednakost polova.

Takođe, moćni gradonačelnik glavnog grada Ankare i član vladajuće stranke Melih Gudžek zapanjio je javnost 2012. protivljenjem legalnosti abortusa.

"Zašto bi dete umrlo ako je začeto silovanjem? Bolje da umre majka", odrezao je on.

Poznat je i slučaj od pre nekoliko godina, kad je jedna žena prišla ministru šumarstva i zamolila ga za posao, na šta joj je on odgovorio "pa zar vam nije dovoljno da budete domaćica?".

Bulent Arinč obraća se poslanicima, Foto Reuters
Bulent Arinč obraća se poslanicima, Foto Reuters

Pošto se suočio sa žestokim reakcijama i otporom javnosti, Arinč je pokušao da se izvuče tvrdeći da je njegov sporni govor izvučen iz konteksta, ali je ipak pokušao da se distancira od sopstvene izjave tvrdnjom da bi samo idiot poželeo da zabrani ženama da se smeju na ulici.

A onda je nasmejanim ženama na Tviteru poručio da im je smeh izveštačen, pa je raspalio po udatim ženama koje idu na godišnji odmor i uživaju u njemu iako su već rodile decu, a neke jedva čekaju da se dočepaju šipke. Navodno je tu aludirao na suprugu Fenerbahčeovog fudbalera Džanera Erkina, čija je supruga nedavno na Instagramu objavila fotografiju na kojoj pleše oko šipke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track