U NEMILOSTI: Evo priče Amerikanca zatočenog u kazamatu Severne Koreje
Foto: Beta /AP

Počeo služenje zatvorske kazne

U NEMILOSTI: Evo priče Amerikanca zatočenog u kazamatu Severne Koreje

Planeta -
Miler je izjavio da je zaposlen na poljima Severne Koreje. Zatvorski život čini osam sati rada. Uglavnom je u pitanju poljoprivreda. Radimo na zemlji i dosta kopamo, izjavio je Miler

PJONG JANG - Severna Koreja tvrdi da je Metju Miler želeo da bude „drugi Snouden“ i obelodani kršenja ljudskih prava u njenom kaznenom sistemu - i bez obzira na to šta je prava istina, dvadesetčetvorogodišnjak iz Bejkersfilda je, na njegovu nesreću, dobio prilično detaljan uvid u kazneni sistem ove zemlje, prenosi "Newser".

Miler je započeo služenje šestogodišnje presude koja ga je osudila na „teški rad“, a fotografije koje je objavio Pjongjang prikazuju ga obrijanog do glave i u zatvoreničkoj uniformi na kojoj se nalazi broj 107.

U nadgledanom intervjuu s agencijom AP, Miler je izjavio da je zaposlen na poljima Severne Koreje. „Zatvorski život čini osam sati rada. Uglavnom je u pitanju poljoprivreda. Radimo na zemlji i dosta kopamo“, izjavio je Miler.

„Pored toga, uglavnom smo izolovani, bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom. Međutim, zdravlje me dobro služi i nisam bio bolestan niti doživeo neku povredu.“

Metju Miler                Foto: Beta/AP
Metju Miler Foto: Beta/AP

Vlasti nisu dozvolile postavljanje drugih pitanja, ali je Miler pokazao pisma koja je pisao istaknutim ljudima u SAD i u kojima traži pomoć. Među primaocima pisama nalaze se Hilari Klinton, Džon Bener i Mišel Obama. Američki zvaničnici izjavili su da je Pjongjang obustavio napore slanja izaslanika koji bi trebalo da traže oslobađanje Keneta Bea i trećeg Amerikanca, Džefrija Foula. Pedesetšestogodišnji Foul uhapšen je zbog toga što je navodno ostavio Bibliju u hotelskoj sobi početkom ove godine i suđenje njemu bi uskoro trebalo da počne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track