FINCI U PROBLEMU: Sankcije Rusiji vratile im se kao bumerang!
Foto: Reuters

Strahuju od horor scenarija

FINCI U PROBLEMU: Sankcije Rusiji vratile im se kao bumerang!

Planeta -
Prema rečima menadžera finske luke Tonija Sinersa, izvoz je smanjen za 20 odsto, ali on strahuje od horor scenarija ukoliko bude stao sav izvoz u Rusiju

HELSINKI - Finski izvoz za Rusiju u značajnom je padu, sudeći prema stanju u kojem se našla izvozna luka Hamina Kotka smeštena 30 kilometara od granice sa Rusijom. Od oko 350.000 brodskih kontejnera sa različitom robom koji su tokom godine dopremljeni u finsku luku oko 20 odsto je isporučeno u Rusiju, ali se poslednjih nedelja taj broj znatno smanjio, prenosi Dojče vele.

Prema rečima menadžera finske luke Tonija Sinersa, „izvoz je smanjen za 20 odsto“, ali on strahuje od „horor scenarija“ ukoliko bude stao sav izvoz u Rusiju.

"Naš glavni posao su kontejneri za izvoz, ali rast koji želimo da ostvarimo nastaje iz poslova sa Rusijom. Rusi uvoze robu široke potrošnje i mašine. Izvoz je smanjen za 20 odsto“, rekao je Siners.

Na obližnjem parkingu hiljade automobila evropskih i azijskih proizvođača takođe čekaju na kupce iz Rusije, ali je uvoz automobila preko Finske opao za 30 odsto. Finci upozoravaju da pad izvoza neće zaobići ni nemačke luke koje takođe imaju kupce u Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track