U utorak treći pokušaj tima da dođe do mesta pada aviona
Foto: AP, Tviter

Ne odustaju od potrage

U utorak treći pokušaj tima da dođe do mesta pada aviona

Planeta -
Grupa je u ponedeljak pokušala drugi put zaredom bezuspešno da dođe do mesta pada aviona, čijih je 298 putnika i članova posade poginulo

DONJECK - Grupa holandskih i australijskih eksperata, kao i saradnici OEBS-a, pokušaće u utorak ujutro i treći put da dođu do mesta rušenja putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije, najavio je na brifingu u Donjecku čelnik tima Aleksandar Hug.

"Veoma smo brinuli zato što nismo mogli danas da dođemo na to mesto i nastavimo rad (...) Znamo da tamo ima još beživotnih tela putnika, potrebno ih je uzeti", rekao je on, a prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Huga, grupa je u ponedeljak pokušala drugi put zaredom bezuspešno da dođe do mesta pada aviona, čijih je 298 putnika i članova posade poginulo.

Međutim, zbog borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga eksperti su bili prinuđeni da se vrate.

Predstavnici OEBS-a su saopštili da su sve strane u konfliktu informisane da će ujutro eksperti ponovo pokušati da dođu do mesta gde se 17. jula srušila malezijska letelica.

Ruska agencija navodi da su u borbama na periferiji gradova Šahtjorsk i Torez ustanici izgubili kontrolu nad selom Rasipnoe, gde se nalazi deo ostataka srušenog aviona.

Ukrajinske agencije prenele su u ponedeljak saopštenje Ministarstva odbrane da su jedinice ukrajinske vojske ušle u Šahtjorsk, Torez i Lutugino što, kako ističu, stvara dobre uslove za konačno opkoljavanje proruskih snaga u Donjecku i Gorlovki.

Takođe, kako se navodi, nastavlja se borba za "potpuno oslobođenje gradova Pervomajsk i Snježnoje".

Asošijeted pres izveštava da su stanovnici Šahtjorska u panici napuštali grad i da su izveštači te agencije videli da je jedna višespratnica pogođena sa najmanje dve granate.

Američka novinska agencija prenosi saopštenje ukrajinskog ministarstva odbrane da je ukrajinska vojska ušla u Šahtjorsk, ali da su kontrolni punktovi koji blokiraju ulaz u grad sa zapada pod kontrolom pobunjenika.

AP podseća na izveštaj Visokog komesara UN za ljudska prava po kom je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom aprila do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je poginulo 356 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track