U ZAGREBU LETE GLAVE: Ivo Josipović smenio glavnog analitičara zbog otvorene kritike
Foto: Beta

Smene

U ZAGREBU LETE GLAVE: Ivo Josipović smenio glavnog analitičara zbog otvorene kritike

Planeta -
Analitičar smenjen zbog tvrdnje da je referendum o nezavisnosti Hrvatske nije bio ni demokratski ni liberalan jer su se ljudi plašili da će snositi drastične posledice ako kažu šta misle

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović saopštio je danas da je razrešio svog dosadašnjeg glavnog analitičara Dejana Jovića zbog njegove tvrdnje da je referendum o nezavisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

"Juče sam već izjavio da se duboko ne slažem s tom izjavom. Reč je o izjavi koja je štetna i pogrešna i zato sam doneo odluku o razrešenju gospodina Jovića", rekao je Josipović novinarima.

Jović je u časopisu Fakulteta političkih nauka Politička misao napisao da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006, bili vrlo neliberalni.

Dejan Jović: U vreme referendumanije bilo dovoljno slobode, a nema je ni danas (Foto: Printscreen YouTube)
Dejan Jović: U vreme referendumanije bilo dovoljno slobode, a nema je ni danas (Foto: Printscreen YouTube)

"Možda su bili `demokratični` ako se pod `demokratijom` podrazumeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje", napisao je Jović. Ali, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posledica mogao da kaže tačno ono što misli, smatra Jović.

"Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost inasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti", ocenio je Josipovićev analitičar u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti - ne", podseća agencija Hina.

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. maja 1991. godine.Na referendum je izašlo 83,56 odsto birača. Njih čak 94,17 odsto izjasnilo se za samostalnost, a za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 odsto birača. U skladu s tim, Sabor Republike Hrvatske donio je 25. juna 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track