(VIDEO) UŽIVO DAN 190 LAVROV: Kijev da zaustavi ratne igre!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 190 LAVROV: Kijev da zaustavi ratne igre!

Planeta -
Oni su na bezbednom i dobro su, ali još nismo stupili u direktan kontakt sa njima, kažu u ruskom udruženju novinara

KIJEV/MOSKVA - Mir u Ukrajini može biti postignut nacionalnim dijalogom koji bi uključio sve regione, a uslove ne može da diktira "vlada pobednika", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, poručivši Kijevu da "obustavi ratne igre".

"Ključno je da Kijev obustavi ratne igre i napusti iluziju da duboka kriza u Ukrajini može biti razrešena dobijanjem rata protiv sopstvenog naroda", rekao je Lavrov za "Dejli telegraf".

Lavrov je ocenio da je "nažalost, logika "dobitnik nosi sve" pokretač akcija Kijeva koje su rezultirale hiljadama žrtava među civilima, stotinama hiljada izbeglih i raseljenih, kao i skoro potpuno uništenom infrastrukturom u mnogim gradovima na istoku Ukrajine".

Govoreći dalje o humanitarnoj katastrofi, Lavrov je ponovio da je od velike važnosti da se obezbedi neodložna humanitarna pomoć za ljude na jugoistoku Ukrajine.

14.15 - Nedaleko od ruske granice i grada Novoazovska u Donjeckoj oblasti danas su izbili okršaji, a Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da otvori "novi front" na istoku zemlje. Na oko 12 kilometara od ruske granice, nedaleko od Novoazovska, vije se gusti dim, javio je s lica mesta dopisnik agencije AFP, koji je dodao da stanovništvo beži iz tog područja u automobilima na kojima je ogormnim slovima napisano "deca" .

13.09 - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Minsk na sastanak posvećen ukrajinskoj krizi. Veruje se da će se Putin sastati s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom i da će razgovarati i o temi koja nije najavljena - ruskim vojnicima koji su zalutali u Ukrajinu, gde su zarobljeni.

12.36 - Ruski vojnici zarobljeni u Ukrajini prešli su ukrajinsku granicu greškom, saopštio je danas izvor u Ministarstvu odbrane Rusije. "Vojnici su zaista bili u patroli u delu rusko-ukrajinske granice, prešavši je slučajno na neobeleženom delu i ako smo dobro razumeli, nisu pružili nikakav otpor ukrajinskoj vojsci kada su zarobljeni", rekao je izvor, prenela je agencija Rojters. Kijev je prikazao zarobljavanje 10 ruskih vojnika u ukrajinskom selu Cerkalne, 50 kilometara jugoistočno od Donjecka, kao dokaz ruske vojne invazije na ukrajinsku teritoriju.

12.22 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko sastao se u Minsku u četiri oka s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, javlja Administracija predsednika Ukrajine na Tviteru.

Ketrin Ešton odmah se sastala s Petrom Porošenkom, Foto Twitter

11.34 - Visoka predstavmoca EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton stigla je u Minsk na "krizni samit" o ukrajinskoj krizi, javlja Raša tudej. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine javilo je da se Eštonova odmah po dolasku sastala s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Najvažniji deo sastanka je susret predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, a prisustvovaće i vodeći političari iz Rusije, Ukrajine i EU.

11.30 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko stigao je u Minsk na samit u okviru kojeg bi mogao da se sastane s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

11.04 - Troje civila poginulo je tokom noći u Donjecku, javlja Pola Siler, dopisnica Raše tudej.

Я вирішив достроково припинити повноваження Верховної Ради сьомого скликання. Відеозвернення: https://t.co/HnSDGN0bJ3

10.48 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko objavio je da će se prevremeni parlamentarni izbori održati 26. oktobra pošto je sinoć potpisao dekret o raspuštanju Vrhovne Rade baš uoči današnjeg važnog samita u Minsku, gde se očekuje da će razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.."Odlučio sam da prevremeno raspustim sedmi saziv Vrhovne Rade", objavio je Porošenko na Tviteru dodajući da je to u skladu s ukrajinskim ustavom i podsećajući da se vladajuća koalicija raspala pre nekoliko nedelja. Porošenka danas očekuju u Minsku, gde će se sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Na sastanku učestvuju i vodeći političari iz Rusije, Ukrajine i Evropske unije, a u centru samita bi trebalo da budu razgovori Porošenko-Putin.

09.27 - Nemački kancelar Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petar Porošenko razgovarali su danas, nekoliko sati pred početak kriznog samita u Minsku, prenose danas nemački mediji, pozivajući se na navode iz Kijeva. Porošenko je, kako se kaže, informisao Merkelovu o pogoršanju situacije u istočnoj Ukrajini i razgovarao sa njom o putevima za mirno rešenje konflikta, kao i o prevremenom raspuštanju ukrajinskog parlamenta, koje je otvorilo put za održavanje prevremenih izbora 26. oktobra.

09.13 - Ukrajinska Služba bezbednosti objavila je da je njena vojska na ukrajinskom tlu u ponedeljak zarobila deset pripadnika ruske 98. vazdušnodesantne divizije, stacionirane negde u Centralnoj Rusiji. To se, navodno, desilo blizu sela Cerkalne, oko 50 km jugoistočno od Donjecka. "Istražitelji su otvorili istragu povodom nelegalnog prelaska granice od strane naoružanih ruskih građana", stoji u saopštenju UBS, a prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track