UN: U Ukrajini 1.129 poginulih, obaranje MH 17 ratni zločin
Foto: Reuters

Nov izveštaj

UN: U Ukrajini 1.129 poginulih, obaranje MH 17 ratni zločin

Planeta -
Visoka komesarka UN za ljudska prava u najnovijem izveštaju navodi da su sve intenzivnije borbe u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne"

NJUJORK - U Ukrajini je od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje poginulo najmanje 1.129 ljudi, dok je 3.442 povređeno, navodi se u četvrtom mesečnom izveštaju Ujedinjenih nacija o stanju u Ukrajini, u kome se ocenjuje i da je obaranje MH17 jednako ratnom zločinu.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je istakla da su sve intenzivnije borbe u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne" i dodala da i ukrajinske i proruske snage koriste teško naoružanje u naseljenim područjima, preneo je Rojters.

Kad je reč o obaranju aviona "Malezija erlajns", koji se 17. jula srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, to praktično predstavlja ratni zločin, ocenila je Pilaj u izveštaju.

Ona je takođe istakla da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mere da bi se izbeglo stradanje civila i ocenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, vršili napade na rudnike uglja i dizali u vazduh železničke pruge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track