UROTA PROTIV DŽINA: Vijetnam i Japan hoće da spreče ekspanziju Kine!
Foto: Rojters

Dramatična previranja na Dalekom istoku

UROTA PROTIV DŽINA: Vijetnam i Japan hoće da spreče ekspanziju Kine!

Planeta -
General SAD Martin Dempsi iznenada došao u posetu Hanoju, nakon čega su vijetnamske vlasti zaoštrile retoriku ka Pekingu, što je podržao i Tokio

HANOJ - Uzdrmani odnosi zemalja na azijskom kontinentu, koji su nekoliko puta eskalirali do usijanja zbog nerazrešenih teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru, mogli bi da dostignu tačku pucanja nakon nagoveštaja zvaničnika iz Vijetnama da su spremni da po svaku cenu spreče ekspanziju Kine i čak s njom uđu i u ozbiljan sukob, koji bi podržao i Japan.Bez detalja susretaTi navodi pojavili su se nakon što je u glavni grad Vijetnama Hanoj iznenada doputovao američki general Martin Dempsi, koji je, prema navodima medija, samo potvrdio da je u Aziji od početka ove godine došlo do političkog i vojnog natezanja kakvo dosad nije viđeno. Iako još nisu obelodanjeni detalji Dempsijeve posete, navedeno je samo da je on došao da pruži podršku vladi u Hanoju u njenom sporu s Kinom zbog naftne platforme koju je zvanični Peking početkom maja instalirao u blizini vijetnamske obale.

Najavio žestoku borbu... Premijer Vijetnama
Najavio žestoku borbu... Premijer Vijetnama

- Moja poseta je posledica kineskih provokacija - rekao je Dempsi i dodao da će SAD ukinuti sankcije i ublažiti vojni embargo prema Vijetnamu, zemlji s kojom je Amerika žestoko ratovala pre više od 40 godina. Kad je Kina pre skoro četiri meseca instalirala naftnu platformu u Južnom kineskom moru, to je izazvalo ogromno nezadovoljstvo u Vijetnamu, kao i demonstracije naroda, koji je tražio da svi Kinezi napuste njihovu zemlju, jer vređaju njen suverenitet. Tih dana ubijeno je nekoliko, a ranjeno stotine kineskih radnika u okršajima na vijetnamskim ulicama.PodrškaInače, na stranu Vijetnama u sporu s Kinom nisu stale samo SAD već i Japan, koji je toj zemlji nedavno poslao šest patrolnih brodova za obalsku stražu. Međutim, nije samo taj potez izazvao zaoštravanje odnosa između Kine i Japana, već i nedavna odluka vlade japanskog premijera Šinzoa Abea o promeni pacifističkog ustava njegove zemlje iz 1945, koji su nametnuli Amerikanci.

Oštar prema susedima... Prvi čovek vlade Japana
Oštar prema susedima... Prvi čovek vlade Japana

Taj vrhovni zakon zemlje ograničavao je jačanje oružane sile i zabranjivao japanskim vojnicima da učestvuju u akcijama izvan zemlje, što se novouvedenim zakonima značajno menja. Analitičari tvrde da razvijena azijska ostrvska zemlja najviše problema ima s tim da će Kina izvršiti još veću vojnu i ekonomsku ekspanziju na kontinentu, ali i u svetu.

Sekretar SAD bez uspehaNEUSPELO POSREDOVANJE KERIJAAmerički državni sekretar je početkom avgusta prisustvovao regionalnom bezbednosnom forumu u Mjanmaru sa ambicijom da smiri tenzije oko spornih teritorija u Južnom kineskom moru i zahtevao od kineskih funkcionera da tim povodom ostanu uzdržani. Peking je, međutim, ponovo reagovao negativno na mešanje SAD u rešenje teritorijalnih sporova i naglasio da Kina ima istorijsko pravo na većinu ostrva u Južnom kineskom moru. Podsetimo, na njih još pravo polažu Japan, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej.

ČINJENICEBorba za naftu- teritorijalni spor između Kine i Japana tiče se ostrva koje jedna zemlja zove Dijaoju, a druga Senkaku. To je grupa nenastanjenih ostrva u Istočnom kineskom moru za koja se pretpostavlja da kriju velika izvorišta nafte- Kina tvrdi da su ona sastavni deo njene teritorije od 1534.- Japan je preuzeo kontrolu nad ostrvima 1894. i negira da Peking ima legitimna prava nad njima- vlasti u vijetnamskom Hanoju tvrde da je Kina u maju 2014. postavila naftnu platformu u vijetnamskim vodama u Južnom kineskom moru kako bi eksploatisala naftu- kineska nacionalna ofšor naftna kompanija CNOOC 2012. je iznela proračune na osnovu kojih bi Peking duplirao godišnje prihode od tog energenta postavljanjem sporne platforme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja