USISIVAČI VEČ NADRLJALI: EU najavila borbu protiv još 30 kućnih aparata
Foto: Reuters

Štrednja struje

USISIVAČI VEČ NADRLJALI: EU najavila borbu protiv još 30 kućnih aparata

Planeta -
Od 1. septembra u zemljama unije neće smeti da se prodaju usisivači jači od 1.600 vati, a sledeći na dnevnom redu su fenovi, kuvala za vodu, kosilice i drugih kućnih aparata koji troše mnogo struje

BRISEL - Europska unija otvorila je front protiv kućnih aparata koji troše previše električne energije, a posle usisivača jačih od 1.600 vati, čija je prodaja zabranjena od početka septembra, na redu su fenovi, kosilice i kuvala za vodu.

EU želi da do 2030. smanji potrošnju struje za 30 posto, a nova studija koju je naručila Evropska komisija pokazala je da bi snaga fena za kosu mogla da se smanji baš za toliko. Ipak, njeni kritičari kažu da bi sušenje kose onda trajalo toliko da je pitanje da li bi od te mere bilo koristi, piše Jutarnji.hr.

Studija pokazuje da bi snaga fena mogla da se smanji za 30 odsto, Foto AP

Osim tri navedena električna aparata, na crnoj listi moglo bi da se nađe još 30-ak. U Uniji su trenutno pod zakonskom regulativom televizori, mašine za pranje veša, hladnjaci i usisivači, ali ne i manji aparati.

Evropski komesar za energiju Ginter Etinger rekao je za Bild da još nije tačno odlučeno koji aparati će biti pod udarom zakona, ali jasno kaže da EU hoće da smanji potrošnju energije.

"Zbog toga moramo da nametnemo ograničenja za male električne aparate", kaže Etinger.

Ginter Etinger:, Foto Fonet
Ginter Etinger:, Foto Fonet

Za razliku od njega, Pol Nutal iz Ukipa, britanskih evroskeptika, smatra da će ove promene otežati ljudima život.

"Ovde je reč o klimatskih promenama, ali u stvarnosti se ne bi mnogo repilo", smatra on.

Etingerova portparolka Marlen Holcner kaže da još nije odlučeno da li će fenovi za kosu biti pogođeni.

"To je studija koju smo naručili. U poslednjem izveštaju smanjiće se broj aparata koji će potpasti pod regulativu sa 30 na 20. U januaru 2015. proučićemo preporuke, a onda ćemo odabrati koje ćemo aparate staviti pod regulativu", rekla je ona.

U skladu s politikom bolje energetske učinkovitosti, Europska unija je odlučila do 2030. godine smanjiti potrošnju električne energije za 30 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track