USKORO ODGOVORI: Crne kutije iz alžirskog aviona stigle u Francusku
Foto: Fonet/AP

Istraga

USKORO ODGOVORI: Crne kutije iz alžirskog aviona stigle u Francusku

Planeta -
Očekuje se da će snimak razgovora iz pilotske kabine i zabeleženi podaci o letu dati odgovor na to da li je avion pao zbog lošeg vremena ili je reč o terorističkom napadu

PARIZ - Dve "crne kutije" iz alžirskog aviona, koji se sa 118 putnika i članova posade prošle sedmice srušio na severu Malija, dopremljene su danas u Francusku na analizu, saopštili su zvaničnici.

Portparolka francuske istražne kancelarije za vazduhoplovstvo Martin Del Bono je izjavila da su "crne kutije" stigle u Francusku u ranim jutarnjim satima i da su ih preuzeli stručnjaci. Ona nije mogla da saopšti u kakvom su stanju "crne kutije", prenela je agencija AP.

Alžirski avion srušio se u četvrtak, neposredno po poletanju iz Uagadugua, glavnog grada Burkine Faso. Trebalo j e da sleti u Alžiru.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u vezi sa padom aviona i njeni stručnjaci su juče preuzeli crne kutije, u kojima su zabeleženi podaci o letu i razgovori iz pilotske kabine.

Fransoa Oland, Foto Reuters
Fransoa Oland, Foto Reuters

U međuvremenu, stručnjaci francuske Agencije za istragu i analizu počeli proces identifikacije 188 žrtava nesreće. U avionu koji je leteo iz Burkine Faso za Alžir bilo je najviše francuskih državljana - 54.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je pre dva dana da će tela svih žrtava iz alžirskog aviona biti prebačena u Francusku.

"Kada to bude bilo moguće, tela svih žrtava biće prebačena u Francusku", rekao je Oland novinarima posle sastanka sa članovima porodica žrtava. Francuski zvaničnici su u subotu saopštili da su verovatni uzrok pada aviona loše vremenski uslovi, ali nisu isključili mogućnost terorističkog napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track