UVREDIO ERDOGANA: 11 meseci zatvora jer je napisao da Ankara sprovodi islamski autoritarizam
Foto: Reuters

Pisac na robiji

UVREDIO ERDOGANA: 11 meseci zatvora jer je napisao da Ankara sprovodi islamski autoritarizam

Planeta -
Navodne argumente protiv pisca i novinara Erola Ozkoraja tužioci su našli u tekstovima objavljenim tokom tronedeljnih antivladinih protesta prošle godine

ISTANBUL - Turski pisac i novinar Erol Ozkoraj osuđen je uslovno na 11 meseci zatvora jer je u jednom tekstu uvredio predsednika Režepa Tajipa Erdogana, saopštili su danas sudski izvori.

Ozkoraja je osudio sud u Istanbulu, jer je, kao koautor jednog teksta uvredio Erdogana koji je avgusta izabran za predsednika Turske, posle 11 godina bio na čelu turske vlade. Erol Ozkoraj u tekstu 2013. godine, koji je napisao sa svojom suprugom, sociologom Nurten Ozkoraj, ocenio da Vlada sprovodi "islamski autoritarizam", za šta su argumente našli u tekstovima objavljenim za vreme tronedeljnih antivladinih protesta.

Te proteste policija je brutalno ugušila, a tokom nereda poginulo je osam ljudi, hiljade su ranjene, a mnogi demonstranati uhapšeni.

Pokrenuto više stotina sudskih procesa protiv učesnika protesta, među kojima je 26 osumnjičeno da su bili organizatori demonstracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track