UZ OGROMNE MERE BEZBEDNOSTI: Izrael ponovo otvorio džamiju Al Aksa
Foto: Reuters

Molitva petkom

UZ OGROMNE MERE BEZBEDNOSTI: Izrael ponovo otvorio džamiju Al Aksa

Planeta -
Al Aksa je zatvorena u četvrtak, kad je Palestinac pokušao da ubije ortodoksnog Jevrejina, a otvorena je za molitvu petkom. Muškarci mogu da uđu samo ako imaju više od 50 godina

JERUSALIM - Izrael je danas otvorio kompleks džamije Al Aksa za muslimanske vernike, koji je bio zatvoren zbog pokušaja ubistva jevrejskog aktviste i ubistva osumnjičenog Palestinca.

Ulice istočnog Jerusalima su jutros mirne, uoči muslimanske tradicionalne podnevne molitve petkom, javlja AFP. Portparolka policije Luba Samri rekla je da je zbog bojazni od nemira ulaz u džamiju ograničen i moći će da uđu samo muškarci iznad 50 godina.

Dodatne policijske snage su rapsoređene oko kompleksa Al Aksa u srcu Starog grada, a lokalni mediji prenose da ima oko 3.000 policajaca, što je tri puta više od uobičajenog broja.

Zatvaranje Al Akse je prvi put u poslednjih nekoliko decenija, a portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio je taj potez označivši ga kao izraelsku "objavu rata". Izrael je u četvrtak ujutro zatvorio kompleks Al Akse za sve posetioce, i Jevreje i muslimane, pošto je prethodno muškarac na motociklu pokušao da ubije ortodoksnog Jevrejina Jehuda Glika, koji se bori za pravo jevrejskih vernika da se mole u kompleksu Al Aksa u Starom gradu.

Nekoliko sati posle tog incidenta, izraelska policija je opkolila kuću osumnjičenog Palestinca i u razmeni vatre ga je ubila. Zvanična veb strana Hamasa identifikovala je ubijenog muškarca kao Moataza Hedžazija (32), koji je proveo 11 godina u izraelskom zatvoru i iz kog je pušten 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track