UZBUNA: Poskupela nafta zbog pada aviona u Ukrajini i izraelske kopnene ofanzive
Foto: Kurir

Skok cena

UZBUNA: Poskupela nafta zbog pada aviona u Ukrajini i izraelske kopnene ofanzive

Planeta -
Barel američke "lake" nafte (WTI) poskupeo 53 centa, a barelu, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" 65 centi

NJUJORK/LONDON - Cene nafte su danas skočile pošto je avion Malezija erlajnsa srušen u Ukrajini, a Izrael lansirao kopnenu ofanzivu protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, izazvavši strahovanja od tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u avgustu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 53 centa na 103,72 dolara po barelu, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 108,54 dolara, odnosno 65 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

Spekulacije da su avion na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade oborile proruske snage u Ukrajini podstakle su zabrinutost oko eskalacije konflikta i pooštravanja američkih sankcija Rusiji, navodi singapurska firma CMC markets.

Investitori nastavljaju da prate situaciju na Bliskom istoku, nakon što je Izreal pokrenuo kopnenu ofanzivu u Gazi, kao odgovor na nastavak prekograničnih raketnih napada i sa ciljem da se "zada zncacajan udarac Hamasu" koji kontroliše pojas Gaze.

"Geopolitički rizici opterećuju finansijska tržišta, a cene nafte skaču zbog obnovljenih strahovanja od prekida dostave nafte sa Bliskog istoka, koji je dom najvećih svetskih proizvođača tog energenta", navodi banka Junajted oversiz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track