BELA KUĆA EVAKUISANA: Uljez preskočio ogradu i došao skoro do vrata!
Foto: AP Photo

Vašington na nogama

BELA KUĆA EVAKUISANA: Uljez preskočio ogradu i došao skoro do vrata!

Planeta -
Neposredno pre ovog događaja, Obama je helikopterom otišao u Kemp Dejvid. Mediji ističu da je ovaj slučaj veoma neobičan, budući da kompleks čuva veliki broj policajaca i snajperista
1 / 2 Foto: AP Photo

VAŠINGTON - Jedan 42-godišnji muškarac uhapšen je sinoć posle neuspešnog pokušaja da uđe u Belu kuću, nakon što je preskočio ogradu i došao do glavnog ulaza u rezidenciju američkog predsednika Baraka Obame, koji je nešto pre toga napustio zgradu, javile su agencije.

Omar Dž. Gonzales iz Koperas Kouva (Copperas Cove) u državi Teksas, uhapšen je i prebačen u obližnju Univerzitetsku kliniku "Džordž Vašington" radi pregleda zbog bola u grudima, navodi Asošijeted pres. redstavnik Tajne službe SAD Ed Donovan saopštio je da je Gonzales ignorisao komandu obezbeđenja da se zaustavi.

Tajna služba tek treba da se detaljnije pozabavi motivima njegovog postupka, kao i time da li je poštovan pravilnik. Činjenica da je Gonzalest stigao do vrata "neprihvatljiva je" i biće detaljno analizirana.

AP navodi da nije prvi put da neko preskoči visoku ogradu Bele kuće, ali da oni koji to učine obično bivaju zaustavljeni skoro istog trenutka i ne odmaknu daleko pre nego što budu uhapšeni.

Američka agencija navodi da će ovaj incident verovatno izazvati pojačani nadzor nad Tajnom službom, agencijom čija je reputacija poslednjih godina narušena višestrukim optužbama za neadekvatno ponašanje njenih pripadnika.

Rojters ističe da je ovaj slučaj veoma neobičan, budući da kompleks čuva veliki broj policajaca i snajperista.

Na snimku se vidi kako Gonzales, za kog britanska agencija navodi da je belac, obučen u farmerke i tamnu majicu, pretrčava travnjak, dok agenti Tajne službe dovikuju prolaznicima da napuste tu oblast.

Kod Gonzalesa njega nije pronađeno nikakvo oružje.

Obama je nešto ranije sa kćerkama napustio Belu kuću i otišao na vikend u rezidenciju Kemp Dejvid u državi Merilend, gde je ranije odvojeno otišla i prva dama, Mišel Obama.

Zbog incidenta veći deo Bele kuće bio je evakuisan.

Obezbeđenje je službenike i novinare AP-a iz radnog zapadnog krila zdanja sprovelo do podruma i sporednog izlaza na ulicu, a posle izvesnog vremena ukinuta je uzbuna u kompleksu i oni su se vratili na radna mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track