UŽIVO DAN 141 Ukrajina ne pristaje na primirje bez razoružanja!
Foto: Reuters

Građanski rat

UŽIVO DAN 141 Ukrajina ne pristaje na primirje bez razoružanja!

Planeta -
Vreme i mesto početka pregovora s vlastima u Kijevu još nije određeno, kaže predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike

Ukrajina je danas odbacila mogućnost primirja dok se proruske snage na istoku ne razoružaju, uprkos insistiranju Evrope da se pronađe diplomatsko rešenje za krizu u toj zemlji.

"Pregovori su mogući tek kada pobunjenici u potpunosti polože oružje", poručio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov izjavio je da je spreman da pregovara s Kijevom, ali pod izvesnim uslovima.

"Da, do sada se pregovaralo u našem odsustvu. Po tom scenariju, kako je nekad bilo, mi ne prisustvujemo. Tada smo pristali na prekid vatre a oni su se pregrupisali. Sada ako i bude pregovora, biće to pod našim uslovima", izjavio je Bolotov danas na konferenciji za novinare.

Bolotov je kazao da tačno vreme i mesto za pregovore nije određeno, ali da je rukovodstvu LNR data prilika da biraju gde će se pregovarati.

Aleksej Miler: Ukrajina duguje za

19.34 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko posetio je danas Slavjansk u Donjeckoj oblasti, izražavajući uverenje da će njegov mirovni plan biti realizovan, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

"Nema nikakve sumnje da će mirovni plan biti implementiran. Njega je podržao čitav svet, podržan je u Slavjansku, Družkovki, Konstantinovki i Artjomovsku. Biće podržan i u Donjecku i Lugansku", rekao je on a prenosi UNN.

17.29 - Nemačka izdavačka kuća Burda raskinula je ugovor s kijevskom štamparijom Ukrpoligrafmedia zbog sankcija Evropske unije prema vlasniku Sergeju Kurčenku, rekao je Itar tasu izvor u Ukrajini i potvrdila pres služba Burde.

15.45 - Dug Ukrajine za ruski gas povećao se za još 838 miliona dolara i sad iznosi 5 milijardi 296 miliona dolara, izjavio je generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler. "Rok za isplatu junskog računa istekao je juče; ali opet nismo dobili uplatu od 'Naftogasa Ukrajine'. Kao rezultat, ukrajinski dug povećao se za cenu dodatnih 1,7 milijardi kubnih metara gasa, isporučenih u periodu od 1. do 16. juna, pa sada iznosi 5, 296 milijardi dolara", kazao je on.

Aleksandar Borodaj: Da se pregrupišemo, pa krećemo u ofanzivu, Foto AP

13.38 - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj upozorio je danas zvanični Kijev da će snage samoodbrane ponovo krenuti u ofanzivu pošto se pregrupišu na širem području Donjecka, što mogu da urade sada kad ih je komandant vojske DNR Igor Strelkov povukao iz Slavjanska. "Strelkov je glavni komandant vojske. Sada će kroz čitavu vojsku, kojom sam ja dosad komandovao sa više ili manje uspeha, biti uspostavljena jaka komandna vertikala. Igor i ja ćemo uspeti da izgradimo veoma efikasnu, jasnu vertikalu", istakao je Borodaj. "Ukrajinska vojska nije u stanju da sprovede pravu blokadu nad samo jednim gradom, a pogotovo dva, tako da ne vidim da bi te pretnje mogle da se ostvare", dodao je on.

Sergej lavrov i Plamen Orešarski, Foto Reuters

12.19 - Kriza u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji smatra da Vašington treba da se oseća odgovornim za krizu u Ukrajini. "Trenutni događaji u Ukrajini podsećaju nas na Beograd 1999. godine", rekao je Lavrov, podsetivši na mart te godine kada je NATO otpočeo svoje 78. dnevno bombardovanje Jugoslavije bez saglasnosti Ujedinjenih nacija protiv suverene zemlje koja nije predstavljala pretnju pripadnicima tog vojnog saveza, prenela je TV stanica Raša tudej (RT) na svom sajtu. RT navodi da je u tim vazdušnim udarima 2.000 civila poginulo kao i da je najmanje 40.000 kuća uništeno, a sve pod izgovorom da se "spreči širenje nestabilnosti" u kontekstu kosovskog sukoba. Vašington bi trebalo da oseća odgovornost za krizu u Ukrajini, nastavio je Lavrov.

Federika Mođerini Foto Reuters

11.27 - Rusija, EU i Ukrajina započeće 11. jula pregovore o primeni sporazuma o pridruživanju Ukrajine sa EU, izjavila je šefica italijanske diplomatije Federika Mođerini, javlja Kijev post.

11.17 - Ruski ombudsman za prava dece (Pavel Astahov): Rusija je registrovala 170.000 izbeglica sa jugoistoka Ukrajine i uputila ih u 54 regiona širom zemlje, javlja na Tviteru Pola Siler, dopisnica Raše tudej.

Petar Porošenko Foto AP

10.57 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko imenovao je Vasilija Gricaka na mesto novog šefa antiterorističkog centra u nacionalnoj Službi bezbednosti, saopšteno je danas iz kabineta šefa ukrajinske države. Gricak je, takođe, imenovan i za prvog zamenika šefa nacionalne Službe bezbednosti, prenosi agencija Itar-Tass. Na osnovu predsedničkih dekreta, sa tih funkcija je smenjen Vasilij Krutov koji je bio šef antiterorističkog centra od sredine aprila. Kako navodi ruska agencija, Porošenko je smenio još nekoliko osoba u Službi bezbednosti, ali nije navedeno više detalja.

Mihail Koval: Porošenko ima detaljan vojni plan Foto Reuters
Mihail Koval: Porošenko ima detaljan vojni plan Foto Reuters

10.30 - U Kijevu je juče saopšteno da predsednik Petar Porošenko ima detaljan plan za "oslobođenje Donjeckog basena od terorista". "Predsednik Ukrajine i vrhovni komandant Porošenko je vrlo detaljno utvrdio plan kojim su u potpunosti predviđene sve faze oslobađanje naše zemlje od ljudi koji tamo destabilizuju situaciju", rekao je zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Mihail Kovalj. On je naveo da, između ostalog, postoji i plan za "oslobođenje Donjecka i Luganska"."Postoji detaljan i vrlo jasan plan", rekao je Kovalj i dodao da je i primirje bilo deo strateškog plana.

Valerij Heletej: Nema prekida vatre Foto AP
Valerij Heletej: Nema prekida vatre Foto AP

09.45 - Kijev neće proglasiti nov prekid vatre dok milicija ne položi oružje, rekao nov ministar odbrane Valerij Heletej. "Predsednik Ukrajine je odlučan. Odsad su pregovori mogući samo ako milicija položi kompletno oružje", rekao je on, prenosi Raša tudej.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

09.27 - Pripadnici samoodbrane samoproklamovane Luganske Narodne Republike osvojili su u noći između nedelje i ponedeljka grad Popasnaju, koji se nalazi na granici između regiona Luganska i Donjecka, saopštila je novinska agencija Novorosija. Grad je osvojilo nekoliko stotina proruskih snaga, koji u njemu nisu zatekli ukrajinske vojne snage, prenosi Itar-Tas. Popasnaja, koja ima oko 20.000 stanovnika, važna je železnička raskrsnica. Udaljena je 30 km od grada Artemovska, a 20 km od Stahanova.

Pola Luganska je razrušeno Foto Reuters
Pola Luganska je razrušeno Foto Reuters

09.20 - Dve osobe su poginule a četiri su povređene kad je artiljerija ukrajinske armije jutros pogodila minibus u Lugansku. Na svim prilazima gradu vode se žestoke borbe između ukrajinske vojske i snaga samoodbrane, a obe strane koriste artiljeriju. Prema planu Kijeva, ukrajinska armija treba da drži Lugansk i Donjeck u opsadi. Takođe je otkriveno devet neeksplodiranih granata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track