UŽIVO DAN 143 KIJEV: 478 civila poginulo od početka sukoba, mnogo više od vojnika!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 143 KIJEV: 478 civila poginulo od početka sukoba, mnogo više od vojnika!

Planeta -
Vojne žrtve su manje - ukrajinska armija izgubila je 200 ljudi, kaže zamenik ministra zdravlja Ukrajine

KIJEV - Od 15. aprila, to jest od početka ofanzive ukrajinske vojske na istoku zemlje, poginulo je 478 civila, a ranjeno jue skoro 1.400, izjavije na konferenciji za novinare zamenik ministra zdravlja Ukrajine Vasil Lazorišinjec, prenosi UNIAN.

Među 478 poginulih civila je 30 žena i sedmoro dece, naveo je on.

"Veći su gubici među civilima, nego među vojnicima. Ranjene su 1.392 osobe, uključujući 108 žena i 14 dece. Danas je u zdravstvenim ustanovama hospitalizhovano njihj 279", rekao je Lazorišinjec.

Što se tiče žrtava u Donjeckoj oblasti, poginulo je 200 vojnika i 160 civila, navodi on.

19.20 - Ruske vlasti uputile su danas protest Kijevu, jer je, kako tvrde, ukrajinska vojska gađala granicu između dve zemlje, u oblasti u kojoj se bori protiv proruskih snaga."Ruska strana ulaže oštar protest i zahteva prekid bombardovanja ruske teritorije", navelo je u saopštenju rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

15.48 - Ukrajina poziva na obostrani prekid vatre bez ikakvih uslova i spremna je da pregovara o rešavanju situacije "gde god i s kim god", izjavio je danas šef diplomatije te zemlje Pavlo Klimkin. "Insistiramo na obostranom prekidu vatre bez postavljanja prethodnih uslova. Štaviše, posmatrači OEBS-a treba od početka da nadziru situaciju. Osim toga, trebalo bi da bude postignut opipljiv napredak u vezi s oslobađanjem zatvorenika, ali i efektivnoj kontroli granice", izjavio je on, prenosi Itar-Tass. Ministar spoljnjih poslova Ukrajine ponudio je vođama jugoistoka Ukrajine da, ako ništa drugo, razgovaraju putem video-mosta.

Foto Printscreen Twitter

14.34 - Moskva je danas osudila nove sankcije Evropske unije prema Rusiji zbog ukrajinske krize, označivši ih kao "neprijateljski korak". "To je neprijateljski čin koji ne može a da ne odražava sveukupno stanje naših odnosa", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič, prenosi Rojters. EU je sa još 11 imena proširila "crnu listu" ukrajinskih i ruskih državljana kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, javio je danas briselski portal "EuObzerver". Sedam od novih 11 osoba na spisku su proruski nastrojeni Ukrajinci, dok preostala četiri imaju dvojno rusko i ukrajinsko državljanstvo. "Crna lista" EU sada sadrži ukupno 77 imena.

Ukrajinske izbeglice Foto Reuters
Ukrajinske izbeglice Foto Reuters

14.14 - Šest ruskih oblasti proglasilo je vanredno stanje zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine, izjavio je danas zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Vladimir Artamonov. Vanredno stanje proglašeno je u Volgogradskoj, Rostovskoj, Astrahanskoj i Stravropoljskoj oblasti, republici Kalmikiji i na Krimu, rekao je Artamonov, dodajući da je stanje visoke pripravnosti proglašeno u Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti, javlja Itar-Tass, prenosi Tanjug. Prema podacima ruske Federalne službe za migracije, trenutno se u Rusiji nalazi oko 480.000 državljana Ukrajine. Broj ukrajinskih izbeglica koji se nalaze u privremenom smeštaju u Rusiji premašuje 20.000, od čega su 8.322 deca, rekao je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski.

Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto AP
Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto AP

14.03 - Ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland danas su u zajedničkom telefonskom razgovoru apelovali da primirje u Ukrajini bude što pre ponovo uvedeno.Troje državnika su takođe pozvali na skoro održavanje sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, navodi se u saopštenju zvaničnog Kremlja, a prenela je agencija Itar-Tass.

13.50 - Ukrajinski poljoprivrednici doneli su pred sedište predsednika zemlje darove ministru poljoprivrede Igoru Švajki ne bi li on dao ostavku, javlja UNN. Poljoprivrednici su veoma nezadovoljni radom ministra Švajke i smatraju da on ne preduzima odgovarajuće mere za popravljanje situacije u agraru.

Foto Reuters
Foto Reuters

12.51 - Ukrajinske snage gomilaju tenkove i oklopna vozila oko 20 km južno od Donjecka, objavljuju danas svetski mediji. Kolona tenkova i vozila, dugačka oko kilometar i po, sinoć je pristigla na mesto okupljanja ne nailazeći na otpor, ističu predstavnici ukrajinske vojske, a prenosi AFP. Ukrajinske vlasti su ovih dana najavile kako planiraju opkoljavanje Donjecka i Luganska. Njihove vojne snage trpe gubitke tokom svoje tekuće kaznene operacije u istočnoj Ukrajini, dok donjecki proruski aktivisti nastavljaju da jačaju svoju odbranu, saopštila je danas kancelarija samoproklamovane Donjecke Narodne Republike, a prenosi Itar-Tass.

Detalj iz Donjecka danas, Foto AP

11.58 - U Donjecku su prošle noći u pojedinim delovima grada ođekivali pucnji i eksplozije, dok je jutros situacija bila mirna, a gradske službe normalno funkcionišu, objavilo je donjecko gradsko veće na svom sajtu, a prenosi Glas Rusije. Prema saopštenju RIA Novosti, prošle noći su sukobi zabeleženi i u oblastima Slavjanska i Kramatorska, iz kojih se ovih dana povukla glavnina snaga Donjecke Narodne Republike.

http://www.youtube.com/watch?v=JZWJwnShEaE

Ukrajinska vojska je fosfornim zapaljivim bombama u junu granatirala Slavjansk, Foto Printscreen yt
Ukrajinska vojska je fosfornim zapaljivim bombama u junu granatirala Slavjansk, Foto Printscreen yt

11.17 - Ukrajinske snage granatirale su celu noć rad Seversk u Donjeckoj oblasti i to fosfornim bombama, saopštio je Igor Strelkov, komandant odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Rano ujutro ukrajinska artiljerija je ponovo počela da granatira područje kod aerodroma u Lugansku. U napad su krenuli i ukrajinski borbeni avioni, ali pripadnici samoodbrane uspeli su da ih odvrate. To je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ukrajine. Ukrajinska vojska napala je Karlovku, ali je napad odbijen, a granitan je i prelaz Izvarino, navodi Strelkov u jutarnjem raportu na Tviteru.

10.53 - Zemlje članice Evropske unije (EU) dogovorile su se da dodaju još 11 imena na spisak osoba kojima su zamrznuta sredstva u inostranstvu u okviru krize u Ukrajini. Spisak se prvenstveno odnosi na seperatiste u Ukrajini, a ima i dva Rusa, kaže neimenovani diplomata. Te mere stupaju na snagu u subotu, a imena će biti uskoro objavljena u Službenom glasniku EU. EU je do sada sankcionisala 61 osobu u Rusiji i Ukrajini, kao i dve energetske kompanije na Krimu, koji je u martu pripojen Rusiji.

10.35 - Tri ukrajinska vojnika su poginula, a 27 je ranjeno u najnovijim sukobima sa proruskim snagama na istoku zemlje, saopštila je danas ukrajinska vojska. Jedan vojnik poginuo je sinoć u Muratovi kod Luganska, a dvojica su u automobilo nagazila eksploziv kod Červone Zorje blizu Donjecka. Tokom tromesečnog konflikta na istoku Ukrajine poginulo je više od 200 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti, kao i na stotine civila i pripadnika proruskih snaga, prenela je agencija Rojters.

10.23 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko isključio je mogućnost vazdušnih udara na Donjeck zbog velikog broja civila u tom gradu. Iako su snage ukrajinske vlade uspele da izbace pripadnike samoodbrane iz grada Slavjanska, proruske snage su opremljene teškim naoružanjem dobro "ukopane" u Donjecku, gradu sa 900.000 stanovnika i dalje su jako aktivni u i oko Luganska na granici sa Rusijom.

10.15 - Kijev namerava da završi operaciju na istoku Ukrajine u narednih mesec dana, javlja Glas Rusije. Ukrajinska vojska i specijalne snage Nacionalne garde uspešno će okončati operaciju preuzimanja kontrole u Donjecku i Lugansku u narednih mesec dana, rekao je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Stanislav Rečinski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja