UŽIVO DAN 145 UKRAJINA: 14 mrtvih kod Donjecka i Luganska
Foto: AP Photo

Crni bilans

UŽIVO DAN 145 UKRAJINA: 14 mrtvih kod Donjecka i Luganska

Planeta -
Na proširenoj listi onih kojima je Evropska unija uvela sankcije zbog ukrajinske krize nalazi se 11 lidera samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali nema Rusa

KIJEV - Najmanje sedam civila u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i sedam ukrajinskih vojnika poginulo je, a desetine su ranjene tokom proteklih 24 sata.

Na proširenoj listi onih kojima je Evropska unija uvela sankcije zbog ukrajinske krize nalazi se 11 lidera samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali nema Rusa, objavljeno je u službenom glasniku EU.RIA Novosti izveštava da su najmanje četiri civila poginula u artiljerijskoj paljbi koja je otvorena po predgrađu Donjecka, Marjinki, u kojoj se nalaze odredi ustanika.

U paljbi je oštećeno nekoliko preduzeća i sistem za prečišćavanje vode, zbog čega sada u tom mestu nema vode za piće.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zapretio je juče da će za svaki život ukrajinskih vojnika "ekstremisti platiti desetinama i stotinama njihovih", da "nijedan terorista neće izbeći odgovornosti" i da će "svaki dobiti po zasluzi".Porošenko je to rekao na sastanku sa predstavnicima bezbednosnih struktura, povodom upotrebe višecevnog raketnog bacača "Grad", prenele su ukrajinske agencije.

Na društvenim mrežama su predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) naveli da je ukrajinska vojska pucala i po stambenim četvrtima i pogođen dom za nezbrinutu decu. Tvrdi se da je napadu na Marjinku na desetine ranjenih.

Agencija UNN izveštava da je situacija u Lugansku i dalje napeta i da su, prema saopštenju gradskih vlasti, poginule tri osobe a ranjeno njih 11 kada su pogođeni oblasni vojni komesarijat i onkološki dispanzer. Osmoro je teže ranjeno, navela je agencija.

Ukupno su ekipe za hitnu pomoć intervenisale 160 puta, od čega zbog rana i povreda u borbenim dejstvima u 28 slučajeva. U Kijevu je pres služba ukrajinskog Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije saopštila na svom nalogu na "fejsbuku" da je u zoni operacije poginulo sedam vojnika a da su 33 ranjena, prenela je agencija Ukrinform. Prema saopštenju, tokom noći proruske snage na istoku Ukrajine izvele su više minobacačkih napada.

Sankcije EU liderima samoproglašenih republika u Ukrajini

Na proširenoj listi onih kojima je Evropska unija uvela sankcije zbog ukrajinske krize nalazi se 11 lidera samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali nema Rusa, objavljeno je u službenom glasniku EU.Takođe, kanadska vlada saopštila je u petak da je uvela sankcije za još 14 ljudi, kojima su zabranjena putovanja u Kanadu i blokirani bankovni računi u toj zemlji.

Na listi EU su Aleksandar Jurevič Borodaj, premijer "Donjecke Narodne Republike" (DNR), Aleksandar Hodakovski, ministar bezbednosti DNR, nekoliko drugih ministara u toj vladi, zatim Marat Baširov, premijer "Luganske Narodne Republike" (LNR), njegov zamenik Vasilij Nikitin, drugi predstavnici luganske republike, kao i Nikolaj Kozicin, komandant kozačkih snaga i Oleksij Mozgovij, jedan od lidera proruskih snaga na istoku Ukrajine, navodi Itar-Tas s.Time je broj osoba iz Ukrajine i Rusije kojima je EU uvela sankcije zbog ukrajinske krize povećan na 72.Sankcije se odnose na zabranu putovanja u Uniju i zamrzavanje sredstava u bankama EU.Među onima koji su na kanadskoj listi sankcija su takođe predstavnici DNR i LNR.

Kanada je u petak takođe saopštila da podržava mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i da će nastaviti da vrši pritisak na Rusiju, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, preneo je Itar-Tass.

Prelaz granice samo na "Donjecku"

Tri ruska granična prelaza na granici sa Ukrajinom koja su juče bila zatvorena, rade, dok su sa ukrajinske strane dva punkta zatvorena i funkcioniše samo jedan.Predstavnik rostovske pogranične uprave Federalne službe bezbednosti Vasilij Malajev izjavio je Interfaksu da tri ruska granična prelaza ponovo rade, nakon što su bila zatvorena zbog opasnosti od granatiranja.Agencija navodi njegove reči da samo na graničnom prelazu "Donjeck" ima ljudi koji žele da predju granicu, dok ih na prelazima "Gukovo" i "Novošahtinsk" nema. Malajev je za agenciju RIA Novosti precizirao da je Ukrajina zatvorila kontrolne punktove "Dolžanski" i "Krasnopartizansk", koji se nalaze sa ukrajinske strane naspram "Novošahtinska" i "Gukova". Na taj način, moguć je samo preko punkta "Donjeck" (Rusija) - "Izvarino" (Ukrajina), koji u Ukrajini kontrolišu ustanici. Prema rečima Malajeva, na druga dva prelaza Ukrajinci ne dozvoljavaju prelazak granice ni na jednu stranu. Prelazi "Donjeck", "Novošahtinsk" i "Gukovo" juče su prekinuli rad zbog borbenih dejstava, carinici su evakuisani, a pripadnici pogranične uprave ostali su na njima radi zaštite granice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track