UŽIVO DAN 152: Ukrajinske snage preuzele Lugansk, Kijev objavio uslove za prekid vatre!
Foto: AP Photo

Nasilje na jenjava

UŽIVO DAN 152: Ukrajinske snage preuzele Lugansk, Kijev objavio uslove za prekid vatre!

Planeta -
Ministar odbrane Valerij Geletej je rekao da je deblokiran aerodrom u Lugansku, gradu koji je bio jedno do najvažnijih uporišta pobunjenika
1 / 2 Foto: AP Photo

KIJEV - Ukrajinske snage ponovo su preuzele kontrolu nad Luganskom na istoku zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko predsedništvo.

Kijev će prihvatiti dogovor o prekidu vatre sa proruskim aktivistima ukoliko oni predaju oružje, predaju kontrolu nad granicom ukrajinskim snagama i dozvole međunarodnim posmatračima da procene situaciju, izjavio je danas portparol Ukrajinskog bezbednosnog saveta Andrij Lišenko.

"Ministar odbrane Valerij Geletej izvestio je predsednika Ukrajine Petra Porošenka da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad jugoistočnim delom Luganska", navedeno je u saopštenju ukrajinskog predsedništva.

Lugansk (Foto: AP)
Lugansk (Foto: AP)

Galetej je rekao da je "deblokiran" aerodrom u Lugansku, gradu koji je bio jedno do najvažnijih uporišta pobunjenika. Predstavnici pres službe samoproglašene Narodne republike Lugansk nisu želeli da komentarišu navode ukrajinskog ministarstva, ali su potvrdili da se oko aerodroma u Lugansku vode borbe.

Naveli su da je u razmeni vatre stradalo najmanje 15 stanovnika Luganska, dok su službe bliske Kijevu saopštile podatak o 20 žrtava.

Aerodrom u Lugansku (Foto: Rojters)
Aerodrom u Lugansku (Foto: Rojters)

14.50 - Kijev će prihvatiti dogovor o prekidu vatre sa proruskim aktivistima ukoliko oni predaju oružje, predaju kontrolu nad granicom ukrajinskim snagama i dozvole međunarodnim posmatračima da procene situaciju, izjavio je danas portparol Ukrajinskog bezbednosnog saveta Andrij Lišenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja