UŽIVO DAN 158 MOSKVA: Ukrajinske snage ispalile 40 granata na Rusiju
Foto: Printskrin Yt

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 158 MOSKVA: Ukrajinske snage ispalile 40 granata na Rusiju

Planeta -
Ruski graničari evakuisani su sa graničnog prelaza Kujbiševo jer je ukrajinska vojska otvorila vatru na njih iz lakog oružja i artiljerije

ROSTOV NA DON - Rusija je saopštila da je oko 40 minobacačkih granata koje su ispalile ukrajinske snage palo u region Rostova, koji se graniči sa istočnim delom Ukrajine.

"Oko 40 minobacačkih granata palo je iz Ukrajine... u provinciju Rostov", izjavio je predstavnik Federalne službe bezbednosti za region Rostova Vasilij Malajev, javio je Itar Tass, preneo Rojters.

Ruski graničari evakuisani su danas u 13.50 časova po moskovskom vremenu sa graničnog prelaza "Kjubiševo" pošto je nekoliko granata palo na terotriju Rusije iz pogranične ukrajinske zone, izjavio je portparol Odseka za pograničnu službu juga Rusije Rajan Farkušin.

Prema njegovim rečima, u 14.25 časova po moksovskom vremenu otvorena je intezivna vatra iz lakog oružja i artiljerije sa susednog graničnog prelaza na ukrajinskoj strani "Marinkova" i pojedine granate su pale na ruski granični prelaz.Niko od zaposlenih nije povređen, naveo je Farkušin.

20.40 - Američki ambasador u NATO Daglas Lut rekao je danas da se duž granice s Ukrajinom nagomilalo oko 15.000 ruskih vojnika, što je više od ranijih procena Pentagon.

19.15 - Rusija planira da u Ukrajinu pošalje još jaču vojnu silu, što bi moglo da se dogodi veoma skoro, saopštio je Pentagon pozivajući se na najnovije obaveštajne podatke.

17.47 - SAD snose deo krivice za krvoproliće u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, odbacujući navode da Moskva snabdeva proruske aktiviste oružjem. Odbacujemo neosnovane javne insinuacije poput one da "Moskva snabdeva proruske aktiviste oružjem i ispaljuje rakete na istočnu Ukrajinu" kao "prljavu kampanju", navedeno je u saopštenju.

17.10 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je 325 vojnika i oficira ubijeno od početka operacije u istočnim regionima Donjeck i Luganjsk protiv proruskih snaga.Portparol nacionalnog Saveta za bezbednost Andrij Lisjenko rekao je danas da su 1.232 vojnika ranjena u borbama sa proruskim snagama, u operaciji koja je zvanično počela 15. aprila.

16.23 - Interpol je raspisao poternicu za vođom ukrajinskog Desnog sektora, Dmitrijem Jarošem, objavljeno je na zvaničnom sajtu. Interpol je ispunio zahtev Rusije iz aprila, za hapšenje zbog "javnog podsticanja na terorističke i ekstremističke aktivnosti koje uključuju korišćenje masovnih medija".

15.39 - Rusija će od ponedeljka, 28. jula, zabraniti isporuke mleka i mlečnih proizvoda iz Ukrajine zbog ponovljenog kršenja ruskih veterinarskih i sanitarnih propisa.Kako je Interfaksu rekao izvor u Federalnoj agenciji za poljoprivredni i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor), radi se konkretno o prisustvu antibiotika u tim proizvodima.

Ilustracija Foto AP

15.03 - Ukrajinske snage zauzele su Lisičansk, još jedan strateški važan grad na istoku Ukrajine, izjavio je predsednik Ukrajine Petar Porošenko. Operacije ukrajinske vojske protiv ostataka proruskih snaga u pregrađu Lisičasnka su nastavljene, dodaje se u saopštenju. Proruski aktivisti neočekivano su napustili nekoliko ključnih gradova na istoku Ukrajine počektom meseca, a ukrajinske snage saopštavaju da napreduju ka Lugansku i Donjecku, gde je uporište proruskih aktivista, za koje će se oni, kako su istakli, boriti do smrti.

12.25 - U sukobima ukrajinske vojske i snaga samoodbrane u Donjecku jedna osoba je poginula, a dve su povređene. Eksplozija se mogla čuti u svim delovima grada, a žestoki sukobi su nastavljeni na obodu aerodroma, saopšteno je iz kancelarije gradonačelnika Donjecka, preneo je Itar-Tass. Sukobi su prestali ujutru, a zvaničnici su saopštili da rade na obnavljanju električne mreže u gradu. Istovremeno, Frans pres izveštava da su lokalne vlasti u bivšem uporištu proruskih snaga Slavjansku pronašle grobnicu sa ostacima najmanje četiri tela civila.

Foto Reuters

12.01 - Deo trupa malezijskog avona MH17 i još tela žrtava pronađeni su u šumskom području na mestu pada na istoku Ukrajine, javljaju australijski mediji. "Pronašli smo posmrtne ostatke juče i danas", rekao je portparol OESS-a u Evropi Majkl Bocijurkev za Sidnej moring herald. On je mesto nesreće u Donjeckoj oblasti juče prvi put obišao s istražiteljima iz Holandije, Malezije i Australije."Otišli smo u šumu i pronašli veliki deo trupa. Pojavio se niotkuda, jer nije bilo nikakvih nagoveštaja, slomljenih grana, ničega što bi upućivalo da je taj deo tamo pao", rekao je Bocijurkev, prenosi televizija ABC. U šumi udaljenoj više od kilometra od mesta pada dosad najveći komad olupine malezijskog aviona, čiji su prozori bili praktički netaknuti, a sedišta pričvršćena za pod trupa.

Foto AP

10.59 - "Utočište od vojne operacije u Rusiji je potražilo 2,7 miliona Ukrajinaca, a očekujemo da će se reka izbeglica s teritorije Ukrajine povećati", izjavio je na zamenik predsednika Federalne službe za migracije Ruske Federacije Sergej Kaljužnij na sastanku u Jekatarinburgu. Većina izbeglih Ukrajinaca smestila se kod rođaka i pokušava da nađe posao, kaže Kaljužnij, javlja Itar-Tass. U privremenim prihvatnim centrima koje su organizovale ruske vlasti u pograničnim regionima smešteno je više od 27.000 ukrajinskih izbeglica, od čega više od 10.000 dece, navodi Kaljužnij.

10.39 - "Vojna intervencija" predsednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini raspiruje nacionalistička osećanja koja bi mogla da se prošire na region sa opasnim i nepredvidivim posledicama, izjavio je načelnik Generalštaba američke vojske general Martin Dempsi. Dempsi je rekao da Putin sprovodi "agresivnu" politiku koja ne poštuje suverenitet i pokušava da ublaži nezadovoljstvo Moskve posle raspada Sovjetskog Saveza, javlja AFP, prenosi Tanjug. "Strahujem da bi Putin mogao da raspali vatru koju neće moći da se kontroliše", rekao je Dempsi na konferenciji o bezbednosti u Aspenu, u Koloradu. On je istakao da je u ovom trenutku u Evropi nacionalizam u porastu, a da ga je na mnoge načine izazvala aktivnost Rusije, koja bi mogla da bude veoma opasna.

Kontrolni punkt samoodbrane LNR kod Luganska, Foto Reuters
Kontrolni punkt samoodbrane LNR kod Luganska, Foto Reuters

10.14 -.Pripadnici samoodbrane morali su da se povuku iz Severnodonjecka i delimično iz Lisičanska u Luganskoj oblasti, saopštila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike, prenosi Itar-Tass. Ukrajinska artiljerija cele noći je granatirala Lisičansk iz raketnih sistema "grad". "Lisičansk nema struje ni ovde, zapravo je na ivici humanitarne katastrofe", navodi se u saopštenju LNR.

Pripadnici ukrajinske vojske Foto Fonet/AP

09.55 - Ukrajinska vojska saopštila je da su pobunjenici noćas izvodili napade širom istočnog dela zemlje i da su kod jednog graničnog prelaza bili podržani artiljerijskom paljbom iz Rusije. Ukrajinske snage pokušavaju da ih opkole i preseku im vezu s Rusijom odakle, prema navodima iz Kijeva, dolaze oružje i pojačanja. Moskva je demantovala da učestvuje u sukobu između proruskih separatista i vladinih snaga. Ukrajinska vojska je u današnjem saopštenju navela sedam lokacija na kojima su pobunjenici napali ukrajinske vojnike, kao i dve lokacije, među kojima je granični prelaz, odakle su pobunjenici dobili podršku artiljerije iz Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track