UŽIVO DAN 161: Nastavljene žestoke borbe u okolini mesta pada malezijskog aviona
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 161: Nastavljene žestoke borbe u okolini mesta pada malezijskog aviona

Planeta -
Najveći sukobi su oko Šahtjerska, Toreza i Pervomajskog

ŠAHTARSK - Borbe između ukrajinske armije i proruskih snaga i dalje se vode oko nekoliko gradova na području gde se 17. jula srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini, saopštila je vojska.

Posebno žestoi sukobi su oko gradova Šahtjersk, Torez i Pervomajskog, a stižu informacije da se borbe vode i u gradu Snježnoje, preneo je AFP.Iz pravca Šahtarska mogli su se čuti neprekidni zvuci granata, a stanovnici odatle beže automobilima. Reporteri agencije AP su videli kako su visoki stambeni blok pogodile najmanje dve artiljerijske granate.

Međunarodni policijski tim, drugi dan zaredom, nije mogao da pristupi mestu na kome se srušio malezijski avion sukoba koji se vode u Šahtjersku kroz koji se mora proći da bi se stiglo na mesto nesreće. Tim australijskih i holandskih policajaca i stručnjaka za sudsku medicinu zaustavio se danas u tom gradu koji je od mesta na kome se boing 777 srušio udaljen oko 30 kilometara.

Iz pravca Šahtjerska mogli su se čuti neprekidni zvuci granata, a stanovnici su bežali automobilima odatle

.Reporteri agencije AP su videli kako su visoki stambeni blok pogodile najmanje dve artiljerijske granate. Policijski tim ima zadatak da obezbedi oblast koja se nalazi pod kontrolom prorusih snaga da bi mogla početi istraga.

17.06 - Povodom najave pooštravanja sankcija prema Rusiji, zvanična Moskva je danas poručila da takve mere neće postići cilj i da je Rusija sposobna da unapredi proizvodnju u onim sektorima koji budu pogođeni sankcijama Zapada. Istovremeno, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo je da su "lažne" satelitske snimke navodnog granatiranja Ukrajine sa ruske teritorije napravili američki savetnici "bliski ukrajinskom savetu za bezbednost".

16.21 - U poslednja 24 časa broj izbeglica iz Ukrajine u ruskim privremenim prihvatnim centrima je dostigao gotovo 33.000, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski. U dva naknadno otvorena prihvatna centra sada ima više od 32.900 izbeglica, napominje Drobiševski, a prenosi Itar-Tas.

Navi Pilaj, Foto Reuters
Navi Pilaj, Foto Reuters

13.59 - U Ukrajini je od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje poginulo najmanje 1.129 ljudi, dok je 3.442 povređeno, navodi se u četvrtom mesečnom izveštaju Ujedinjenih nacija o stanju u Ukrajini, u kome se ocenjuje i da je obaranje MH17 jednako ratnom zločinu. Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je ocenila da da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mere da bi se izbeglo stradanje civila i ocenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namerno gađali javne zgrade. Kad je reč o obaranju aviona "Malezija erlajns", koji se 17. jula srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, to praktično predstavlja ratni zločin, ocenila je Pilaj u izveštaju.

Mark Rute, Foto Fonet/AP

10.38 - Holandija je odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona, zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini, izjavio je tamošnji premijer Mark Rute, javlja AFP. Rute je novinarima u Hagu rekao da su ti planovi nerealni s obzirom na to da bi proruske snage mogle da dožive te snage kao provokaciju, a to bi moglo da dalje destabilizuje situaciju u regionu, dodaje BBC. "Sa našim međunarodnim partnerima smo zaključili da postoji stvarni rizik da bi internacionalna vojna misija bila direktno uvučena u konflikt u Ukrajini", rekao je Rute.

Fransoa Oland, Foto Reuters

09.10 - U Francuskoj danas počinje trodnevna žalost zbog pogibije 298 putnika i članova posade, među kojima i 54 francuskih državljana, u padu malezijskog aviona boinga 777. Crne kutije koje su pronađene na mestu nesreće, danas će stići u Francusku na analizu, dok će u Parizu biti održana komemorativna svečanost kojoj će prisustvovati francuski predsednik Fransoa Oland i premijer Manuel Vals. Avion kompanije Er Alžir na relaciji Uagadugu-Alžir srušio se pre dva dana na severu Malija. Pretpostavlja se da je uzrok nesreće loše vreme. Letelica je nestala s radara manje od sat vremena posle poletanja.

09.00 - Američki Stejt Department je danas objavio satelitske snimke, kako tvrde u Vašingtonu, lansiranja raketa iz Rusije koje su eksplodirale 11 kilometara unutar teritorije Ukrajine. Navodi se da se radi o snimcima napravljenim od 21. do 26. jula, javlja AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track