UŽIVO DAN 163 BRIDLAV: Raste broj ruskih vojnika duž granice sa Ukrajinom!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 163 BRIDLAV: Raste broj ruskih vojnika duž granice sa Ukrajinom!

Planeta -
Vidimo kako se oprema prebacuje iz centralnog vojnog disktrikta u Rusiji ka oblasti Rostov, gde se sklapa, zatim se (vojnici) okupljaju, obučavaju i kreću ka granici, a potom ih vidimo s druge (ruske) strane granice, navodi komadant NATO

VAŠINGTON - Broj ruskih vojnika i komada oružja duž granice sa Ukrajinom je u porastu i sada ima više od 12.000 vojnika, rekao je danas glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav.

"Vidimo kako se oprema prebacuje iz centralnog vojnog disktrikta u Rusiji ka oblasti Rostov, gde se sklapa, zatim se (vojnici) okupljaju, obučavaju i kreću ka granici, a potom ih vidimo s druge (ruske) strane granice", rekao je Bridlav novinarima na aerodromu u Prištini, nakon što je obišao NATO trupe na Kosovu, preneo je Rojters.

Lideri G7 objavili su danas zajedničko saopštenje kojim su upozorili Rusiju da će biti suočena sa dodatnim ekonomskim sankcijama ako ne promeni politiku prema Ukrajini.

19.10 - Broj ruskih vojnika i komada oružja duž granice sa Ukrajinom je u porastu i sada ima više od 12.000 vojnika, rekao je danas glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav. "Vidimo kako se oprema prebacuje iz centralnog vojnog disktrikta u Rusiji ka oblasti Rostov, gde se sklapa, zatim se (vojnici) okupljaju, obučavaju i kreću ka granici, a potom ih vidimo s druge (ruske) strane granice", rekao je Bridlav.

Posmatrači OEBS stigli na granicu, Foto AP
Posmatrači OEBS stigli na granicu, Foto AP

13.17 - Prva grupa posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) došla je danas u južni ruski region Rostov na granici s Ukrajinom kako bi nadgledali situaciju u toj oblasti. Šef misije Pol Pikard rekao je novinarima da trenutno četiri posmatrača OEBS-a rade na terenu, prenosi Tanjug. "Okupili smo prvu grupu koja je spremna da počne sa radom i pred nama je veliki posao. Novi posmatrači biće uskoro uključeni", rekao je Pikard i dodao da grupa treba da ima ukupuno 15 članova. Prema njegovim rečima, misija će nadgledati dešavanja na graničnim prelazima Gukovo i Donjeck i to 24 časa dnevno.

Ilustracija Foto Printscreen Twitter
Ilustracija Foto Printscreen Twitter

10.28 - Ukrajinska armija demantovala je da je iznad grada Harciska u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine oboren njen vojni avion. "Ta informacija nije tačna", rekao je predstavnik vojske Aleksej Dmitraškovski agenciji UNIAN. Ranije je ta ukrajinska agencija javila, pozivajući se na lokalne žitelje Harciska, da je oboren ukrajinski avion i da se potom na nebu videlo šest-sedam padobranaca. Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko takođe je dematnovao da je oboren avion iznad Harciska. .

Aleksandar Lukašenko na inauguracionoj svečanosti Petra Porošenka u Kijevu, Foto AP
Aleksandar Lukašenko na inauguracionoj svečanosti Petra Porošenka u Kijevu, Foto AP

10.06 - Sednica trilateralne Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donjeckom basenu biće održana sutra u glavnom gradu Belorusije, Minsku, pošto je tamošnji predsednik Aleksandar Lukašenko prihvatio inicijativu svog ukrajinskog kolege Petra Porošenka da bude domaćin tih razgovora. Porošenko je saopštio da će na sednici, između ostalih, učestvovati bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnik OEBS-a. Na dnevnom redu trebalo bi da budu dva pitanja - oslobađanje svih otetih i omogućavanje pristupa međunarodnim ekspertima mestu pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije.

Herman Van Rompej, Foto Fonet/AP

09.22 - EU je dogovorila paket znatnih dodatnih sankcija, koje pogađaju sektorsku saradnju i razmenu sa Ruskom Federacijom, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. U saopštenju se ističe da će ovim merama biti ograničen pristup ruskim institucijama u državnom vlasništvu tržištu kapitala u EU, biće uveden embargo na trgovinu oružjem, zabrana izvoza robe koja može imati i vojnu i civilnu namenu, a čiji je krajnji korisnik vojska. Biće ograničen i ruski pristup "osetljivim tehnogijama", naročito na naftnom sektoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track