UŽIVO DAN 164 LUGANSKU PRETI HUMANITARNA KATASTROFA: Ostaje bez struje, vode i hrane!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 164 LUGANSKU PRETI HUMANITARNA KATASTROFA: Ostaje bez struje, vode i hrane!

Planeta -
Sve je manje hrane i pijaće vode na istoku Ukrajine. Nekoliko eksplozija odjeknulo je nekoliko kilometara daleko od mesta pada aviona, a mogao se videti i crni dim kako dolazi iz sela koje se nalazi nedaleko od mesta pada aviona

KIJEV/MOSKVA - Lugansku preti humanitarna katastrofa, sve je manje hrane i pijaće vode, upozorio je danas premijer samoproglašene Luganske narodne republike Marat Baširov.On je, kako prenosi Glas Rusije, rekao da se u Lugansk više ne dovozi hrana, a gradska vlada je saopštila da u prodavnice stiže samo hleb.

"Trećina Luganska je bez električne energije, na lokalnoj fabrici za preradu mesa ne rade frižideri, u gradu nema mleka, a za proizvodnju hleba se već koristi žito koje je bilo spremljeno za zimu", rekao je Baširov.

Od 28. juna ne radi ni sistem za prečišćavanje vode iz Ajdarskog rezervoara, a u domove stiže samo tehnička voda koja nije za piće.Prema prognozama u gradu će za 10 dana nestati rezerve vode za piće, prenosi Glas Rusije.

Snažne eksplozije potresle su područje gde se srušio malezijski putnički avion MH17 u istočnoj Ukrajini, nakon što su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zajedno sa holandskim i australijskim ekspertima stigli na mesto pada aviona, javlja novinar francuske novinske agencije AFP.

Nadžib Razak i Mark Rute, Foto AP

14.47 - Malezijski premijer Nadžib Razak pozvao je ukrajinske i proruske snage na istoku Ukrajine da neodložno prekinu borbena dejstva u zoni pada putničkog aviona "boing 777" malezijske aviokompanije. "Tražimo i od ukrajinskih i od separatističkih snaga hitan prekid neprijateljstva na i oko mesta nesreće", rekao je Razak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu, preneo je AP. Predsednik malezijske vlade pozvao je sve strane i da se sa uvažavanjem odnose prema poginulima i mestu nesreće, tako da može da počne istraga. Prema Razakovim rečima, konflikt na istoku Ukrajine nije jednostavan za rešavanje, ali žrtve nisu imale nikakvu ulogu u tome.

14.07 - Antiterorističku operaciju na istoku Ukrajine mogla bi biti završena za manje od mesec dana, izjavio je danas načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Viktor Muženko, prenosi UNN. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko je, s druge strane, u skupštini (Vrhovnoj radi) izrazio zadovoljstvo što su poslanici glasali za rebalans ovogodišnjeg budžeta radi podrške vojne operacije na istoku zemlje. Prema njegovim rečima, operacija državu košta dnevno približno šest miliona dolara (70 miliona grivni).

Misija OEBS koristila je drugu rutu do mesta pada MH 17, Foto Fonet/AP

13.43 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da su njeni posmatrači zajedno sa holandskim i autralijskim ekspertima stigli na mesto gde je pao malezijski putnički avion pre dve nedelje na istoku Ukrajine."Posmatrači OEBS stigli su na mesto nesreće MH17 prvi put posle gotovo nedelju dana, zajedno sa holandskim i autralijskim ekspertima. Koristili smo novu rutu za prilaz (mestu nesreće)", naveo je OEBS na svom Tviter profilu, preneo je Rojters.

13.21 - Još 80 neotkrivenih tela mogli bi još uvek biti na mestu pada putničkog aviona MH17 "Malezija erlajnza" u istočnoj Ukrajini, izjavila je šefica diplomatije Australije Džuli Bišop. Ona je dodala da je australijska vlada dobila "najsnažniju moguću podršku ukrajinske vlade", ali da sukobi i dalje traju i nema primirja. "Bojim se da Rusija aktivno potkopava taj proces", kazala je ona za ABC njuz. Međutim, demantovao ju je njen šef, premijer Australije Toni Abot, upozorivši da ne može tako nešto da se tvrdi, dodaje ABC njuz. "Mislim da Rusija ima interes u tome da obezbedi da naša misija bude uspešna", odgovorio je Abot.

10.57 - Sednica trilateralne Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donjeckoj oblasti biće održana danas u beloruskoj prestonici Minsku. Sastanci trilateralne Kontakt grupe održavaju se u formatu Ukrajina-Rusija-OEBS. Na tom skupu će, između ostalog, učestvovati bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, zatim, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnik OEBS-a.

Foto AP
Foto AP

10.39 - Australijska vlada proglasila je 7. avgust za Dan žalosti za žrtvama malezijskog putničkog aviona Boinga 777 koji se srušio na istoku Ukrajine, izajvio je danas premijer Australije Toni Ebot. Toga dana u Australiji zastave će biti spuštene na pola koplja, a u katedrali Svetog Petra u Melburni biće održana komemoracija, preneo je Itar Tas s.Malezijski putnički avion je oboren 17. jula na putu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru. Poginulo je svih 298 osoba. Američka i ukrajinska vlada kažu da je oboren raketom ispaljenom sa teritorije Ukrajine koju kontrolišu proruske snage, verovatno greškom. Proruske snage negiraju da su oborile avion. Rusija je saopštila da ga je možda oborila ukrajinska vojska.

Foto Reuters
Foto Reuters

09.27 - Američki senatori založili su se da SAD upute vojnu pomoć Ukrajini. Republikanski senator Lindzi Grejem je izjavio da administracija smatra da je Rusija spremna da se bori u Ukrajini da bi sprečila da poraz proruskih snaga. Suprotno tome, SAD nemaju strategiju, rekao je Grejem, dodajući da sankcije protiv Rusije dosad nisu promenile kalkulacije Vladimira Putina, prenela je agencija AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja