UŽIVO DAN 165 EMBARGO: Nove sankcije EU protiv Rusije od danas na snazi
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 165 EMBARGO: Nove sankcije EU protiv Rusije od danas na snazi

Planeta -
Reč je o embargu protiv 5 državnih banaka, na trgovinu oružjm i vojnu tehnologiju

BRISEL - Nove sankcije Evropske unije protiv pet ruskih banaka u državnom vlasništvu, na trgovinu oružjem i vojnom tehnologijom, stupile su danas na snagu.

Sankcije, koje je Savet Evrope usvojio u četvrtak, predstavljaju deo najnovijih kaznenih ekonomskih mera koje su Evropa i SAD preduzele protiv Moskve zbog ukrajinske krize.

"Bankarskim" sankcijama su obuhvaćene Sberbanka, VTB banka, Gasprom banka, Vnješekonombanka (VEB) i Ruska poljoprivredna banka. Njima će, prema odluci EU, biti ograničen pristup evropskom finansijskom tržištu.

Uveden je embargo na uvoz i izvoz oružja i zabranu izvoza u Rusiju "dvostrukih" tehnologija - za civilnu i vojnu upotrebu, prvenstveno elektronske. Zabrana se odnosi samo na nove ugovore, kako za uvoz, tako i na izvoz oružja.

Sankcije su uvedene i na isporuku Rusiji novih tehnologija i visokotehnološke opreme za naftnu industriju. Radi se, konkretno, o opremi i tehnologiji za istraživanje nafte u vodi, proizvodnju nafte iz škriljaca i istraživanje arktičke nafte.

21.09 - U današnjem telefonskom razgovoru ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov nemački kolega Frank-Valter Štajnmajer su podvukli potrebu uspostavljanja prekida vatre u Istočnoj Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.Dva ministra su se založila "za primenu mera koje bi u suštini vodile prestanku vojnih aktivnosti u jugoistočnoj Ukrajini i garantovale bezbedne uslove za istraživanje uzroka katastrofe malezijskog aviona", prenosi Rojters.

20.17 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko danas je obećao prevremene parlamentarne izbore koji će za nekoliko meseci doneti novi sastav skupštine.

19.45 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas američkom predsedniku Baraku Obami da su sankcije nametnute Moskvi zbog ukrajinske krize kontraproduktivne i da sadašnja situacija nije u interesu ni Rusije ni SAD.

17.30 - Zamenik komandanta NATO za Evropu general Adrijan Bredšou izjavio je danas da bi severnoatlantskoj alijansi trebalo omogućiti veću odbrambenu moć koja bi se mogla upotrebiti u slučaju da Rusija počne da gomila svoje trupe duž granica država članica NATO, kao što je to činila u Ukrajini.

11.15 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da je više od 60 međunarodnih eksperata, uključujući Holanđane i Autralijance, stiglo na mesto na istoku Ukrajine gde je pre dve nedelje pao malezijski putnički avion. "Istražne radnje počinju odmah", naveo je OEBS na svom Tviter profilu, preneo je Rojters.

Ilustracija Foto Reuters

11.12 - Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene jutros u artiljerijskom napadu na jedno naselje u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, saopštila je pres služba kancelarije gradonačelnika Donjecka. U saopštenju je navedeno da su stanovnici naselja Lenjinski i Kalinjinski čuli eksplozije tokom noći. Eksplozija je bilo jutros i u rudarskom naselju Abakumova. Jedna granata je eksplodirala pored jednog autobusa i tom prilikom je ranjeno nekoliko putnika.

Ukrajinske snage, Foto AP
Ukrajinske snage, Foto AP

11.06 - U sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga tokom prethodne noći u blizini mesta gde se srušio malezijski putnički avion poginulo je 14 ljudi, među kojima je namanje 10 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske. "Znamo da je ukupno poginulo 14 osoba, ali četiri tela još nisu identifikovana, pa ne znamo da li se radi o ukrajinskim vojnicima ili ne", rekao je portparol Aleksij Dmitraškivski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track