UŽIVO DAN 17 Izraelski premijer odbio predlog o primirju!
Foto: AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 17 Izraelski premijer odbio predlog o primirju!

Planeta -
U međuvremenu je broj žrtava prešao 800

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je predlog o primirju u Pojasu Gaze, prenosi Rojters. Ministar spoljnih poslova Tusrke, Ahmet Davutoglu, i Haled Mešal, vođa palestinskog pokreta Hamas koji vlada u pojasu Gaze, razgovarali su danas o postizanju prekida vatre u izraelsko-palestinskom sukobu na toj teritoriji.

Palestinska teroristička organizacija Hamas saopštila je da je ispalila tri rakete na izraelski međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kraj Tel Aviva, i to u jeku međunarodnih diplomatskih napora da se postigne humanitarni prekid vatre i samo dan pošto su neke evropske i aviokompanije SAD obnovile letove.

"U 11,45 (08,45 po Griniču) Brigade Kasam su bombardovale aerodrom Ben Gurion sa tri rakete M75", navedeno je u saopštenju vojnog krila Hamasa.

Kad je Hamas poslednji put gađao "Ben Gurion", EU i SAD su obustavile sve komenrcijalne letove za Tel Aviv, a teroristi su to slavili kao "pobedu".

Portparol palestinsih hitnih službi Ašraf al Kidra tvrdi da je broj poginulih u Pojasu Gaze dostigao 815, ali AP navodi da ih je 817, dok je ranjenih više od 5.000. Kidra je ispričao da su poginuli Salah Hasanein, visokorangirani terorista, pripadnik Islamskog džihada, ali i 23-trudnica, čiju bebu su hirurzi uspeli da spasu.

19.38 - Palestinske vlasti podnele su danas Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu tužbu protiv Izraela zbog ratnih zločina počinjenih u Gazi.Palestinski ministar pravde Salem al-Saka i javni tužilac u Gazi, Ismail Džabr, pokrenuli su, preko advokata u Parizu, zakonsku proceduru protiv Izraela zbog 18-dnevnih sukoba između boraca Hamasa i izraelskih kopnenih snaga, u kojima je poginulo 800 Palestinaca, među kojima stotine civila.

18.40 - Aviokompanije Er Srbija, Er Frans i Lufthanza odlučile su danas da obnove letove za Tel Aviv, pošto su ih na nekoliko dana obustavili iz bezbednosnih razloga. Er Srbija je saopštila da će od 26. jula obnoviti redovne letove ka međunarodnom aerodromu Ben Gurion.

13.51 - Nemačka vlada pokušava oprezno da se distancira od vojne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, gde je stradalo više od 800 osoba, piše nemački Špigel. "Što duže traje rat između Hamasa i Izraela, to je strašnija situacija u kriznoj oblasti. Nemačka vlada je prvi put iznela tihe kritike na račun izraelskih vazdušnih napada i pojedine operacije nazvala čak nesrazmernim", navodi ovaj magazin. Reč je o zatvorenoj sednici Odbora za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga, gde je državni sekretar Markus Ederer sinoć prvi put u ime vlade kritikovao masivnu vojnu ofanzivu Izraela, precizira Špigel.

Naporan rad: Ban Ki-mun i Džon Keri, Foto Reuters

12.39 - Državni sekretarr SAD Džon Keri, generalni sekretar Ban Ki-mun i britanski šef diplomatije Filip Hamond pokušavaju da okončaju sukob između Izraela i palestinske terorističke organizacije Hamas. Cilj je da se uspostavi najpre jednonedeljni humanitarni prekida vatre, a da se te nedelje vode intenzivni pregovori o blokadi pojasa Gaze i drugim nesporazumima.

12.32 - Raketa ispaljena iz Gaze pogodila je jutros stambenu zgradu u izraelskom gradu Aškelonu, javlja na Tviteru IDF (izraelske odbrambene snage).

10.02 - Izraelski kabinet za bezbednost sastaje se danas da razmotri primirje u sukobu s radikalnim palestinskim pokretom Hamas ili proširenje operacija u Gazi, rekao je jedan vojni zvaničnik. Sastanak kabineta za bezbednost biće održan iza zatvornih vrata, a kancelarija premijera Benjamina Netanjahua zasad nije kometarisala sastanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track