UŽIVO DAN 176 AVAKOV: Ruski humanitarni konvoj neće proći, to je Putinova provokacija
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 176 AVAKOV: Ruski humanitarni konvoj neće proći, to je Putinova provokacija

Planeta -
Nikakvom Putinovom humanitarnom konvoju neće biti dozvoljeno da pređe na teritoriju Krakovskog regiona,napisao ministar policije Ukrajine na Fejsbuku; Tri osobe poginule u granatiranju Donjecka

KIJEV - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je danas da Kijev neće pustiti bilo kakav ruski konvoj na svoju teritoriju i dodao da će "provokacija ciničnog agresora" biti blokirana.

"Nikakvom Putinovom humanitarnom konvoju neće biti dozvoljeno da pređe na teritoriju Krakovskog regiona", napisao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova na svom Fejsbuk profilu.

On je naveo da "provokacija ciničnog agresora neće biti dozvoljena" na teritoriji Ukrajine, preneo je AFP.

13.06 - Najmanje 11 ukrajinskih vojnika je poginulo, a 41 je ranjen u "antiterorističkoj operaciji" na istoku Ukrajine za protekla 24 sata, izjavio je danas predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisjenko. Kako je prenela ukrajinska agencija Ukrinform, u te gubitke ukrajinskih snaga nisu uključene žrtve "incidenta kod Donjecka".

Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters

12.50 - Bilo kakvu vrstu humanitarne pomoći Ukrajina može da primi "isključivo u okviru međunarodnog prava i isključivo od Crvenog krsta", izjavio je danas na sednici vlade ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. On je saopštio da trenutno u posebnom fondu uz podršku međunarodnih partnera ima približno šest miliona dolara, kojima upravlja Visoki komesar UN i koji su namenjeni za organizovanje pomoći regionima na istoku zemlje.

Pripadnici bataljona Azov, Foto Reuters
Pripadnici bataljona Azov, Foto Reuters

12.20 - Dvanaest boraca dobrovoljačke vojske fašističke ukrajinske stranke Desni sektor ubijeno je iz zasede u Donjecku. "Upali su u zasedu i na njih je otvorena paljba nedaleko od železničke stanice četvrti Petrovski", rekao je portparol tog pokreta Artem Skoropadski. Predstavnici Desnog sektora izjavili su da je "smrt patriota katastrofa za Ukrajinu". Šef Desnog sektora Dmitrij Jaroš rekao je da u njihovim redovima ima "užasnih gubitaka". Vlasti u Donjecku su saopštile da je u četvrti Petrovski bilo žestokih borbi u kojima je pet civila ranjeno, a nekoliko kuća oštećeno.

12.13 - Najmanje tri osobe su poginule u Donjecku, gde su ukrajinske snage tokom noći intezivirale granatiranje grada. Novinar američke novinske agencije Asošieted pres je izvestio da je video dva tela kako leže na ulici u distriktu Petrovski, 11 sati pošto je granatiranje završeno. Prema navodima žitelja, baražna vatra je trajala oko dva sata.Gradska skupština Donjercka je ranije saopštila da je tokom noćašnjeg granatiranja grada povređeno najmanje pet osoba.

Foto Reuters
Foto Reuters

12.00 - Ruski konvoj s pomoći stanovništvu zaraćenog istoka Ukrajine nastavio je put ka rusko-ukrajinskoj granici, saopštilo je danas u Moskvi Ministarstvo za vanredne situacije. U koloni dugačkoj tri kilometra je 280 kamiona koji su u utorak krenuli iz Moskve ka istočnoj Ukrajini. Ruska televizija je javila da bi konvoj danas trebalo da pređe oko 500 kilometara i da večeras stigne na granicu Ukrajine.

Donjeck, Foto Reuters
Donjeck, Foto Reuters

11.15 - Ukrajinska vojska rano jutros obnovila je artiljerijsku paljbu po Donjecku, javlja RIA Novosti. Kako javlja izveštač te agencije, artiljerijska paljba dolazi iz pravca aerodroma u Donjecku i sela Peski, koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga. Povređeno je najmanje pet osoba.

Sa smotre bataljona Azov Desnog sektora, Foto Reuters
Sa smotre bataljona Azov Desnog sektora, Foto Reuters

11.23 - Pozivajući se na predstavnike samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), RIA Novosti izveštava i da su u utorak uveče ustanici ubili sedmoricu boraca Desnog sektora. "Autobus sa naoružanim ljudima u utorak uveče iznenada je napao na naš punkt u selu Mandrikino (južno predgrađe Donjecka). Ubili su našeg snajperistu, posle čega su sa punkta ustanici otvorili vatru po autobusu", rekao je taj predstavnik DNR. Kod ubijenih i ranjenih pronađene su legitimacije aktivista fašističkog Desnog sektora, a ustanici pretpostavljaju da je autobus dolazeći iz Zaporoške oblasti zalutao, jer se nedaleko odatle nalaze pozicije ukrajinske vojske i Nacionalne garde.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je da je lider Desnog sektora Dmitro Jaroš na nalogu na Fejsbuku potvrdio informaciju o tom sukobu."Imamo strašne gubitke... Osvetićemo se !!!", napisao je on.

Foto Reuters
Foto Reuters

11.17 - Najmanje pet osoba je povređeno u Donjecku tokom noćašnjeg granatiranja grada, saopštila je danas gradska skupština. Protekla noć bila je veoma stresna jer su se eksplozije mogle čuti po celom gradu, navela je gradska skupština, preneo je Itar-Tass. Prema preliminarnim izveštajima, tokom granatiranja je oštećeno više kuća i zgrada, a uništene su zgrada gradske bolnice i stomatološka klinika. Bez struje su ostala dva distrikta u gradu, a oko 70 kuća i bez gasa.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

10.00 - Restorani brze hrane Mekdonalds u gradu Donjecku, centru proruskih snaga, biće pretvoreni u narodne kuhinje za najsiromašnije. Kako prenose lokalni mediji na istoku Ukrajine, tu odluku objavio je na sednici Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike njen predsednik Boris Litvinov. U Donjecku su, pre sukoba, radila tri restorana brze hrane Mekdonalds - na Trgu Lenjina u centru grada, u jednom tržnom centru i na južnoj autobuskoj stanici. Pošto su izbili sukobi, restorani Mekdonalds su zatvoreni iz "bezbednosnih razloga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track