UŽIVO DAN 18 Dogovoren privremeni prekid vatre u Gazi, broj žrtava više od 1.000!
Foto: Rojters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 18 Dogovoren privremeni prekid vatre u Gazi, broj žrtava više od 1.000!

Planeta -
Posle stupanja na snagu dvanaestočasovnog prekida vatre između Izraela i Hamasa jutros u sedam sati, širom Gaze se izvlače tela žrtve iz ruševina, dok se u Parizu očekuje sastanak šefova diplomatija više zemalja u nastojanju da se diplomatskim naporima dođe do trajnog primirja

GAZA - Posle stupanja na snagu dvanaestočasovnog prekida vatre između Izraela i Hamasa jutros u sedam sati, širom Gaze se izvlače tela žrtve iz ruševina, dok se u Parizu očekuje sastanak šefova diplomatija više zemalja u nastojanju da se diplomatskim naporima dođe do trajnog primirja.

Domaćin sastanka u Parizu biće francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, a pored američkog državnog sekretara Džona Kerija u francusku prestonicu stižu šefovi diplomatije Velike Britanije, Nemačke, Italije, Katara, Turske kao i zvaničnici Evropske unije, prenosi AFP.

Tela najmanje 35 Palestinaca izvučena su danas iz ruševina širom Gaze čime je broj žrtava od početka izraelske ofanzive 8. jula povećan na 926, saopštila je služba hitne pomoći. Portparol službe Ašraf al-Kudra naveo je da su tela izvučena tri sata pošto je dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio na snagu, 19. dana sukoba.

18.29 - Izrael je prihvatio da za četiri sata produži današnji humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze koji je trebalo da se okonča u 20.00 časova po lokalnom vremenu, (19.00 časova po centralnoevropskom vremenu), objavila je jedna izraelska privatna televizija. "Kabinet za bezbednot je prihvatio da za četiri sata produži prekid vatre, do subote u ponoć", navela je televizija. Ta odluka je doneta na poziv ministara inostranih poslova SAD, Turske, i nekoliko evropskih zemalja, okupljenih na hitnom sastanku u Parizu, da se za 24 sata produži prekid vatre između Izraela i palestinskog borbenog Hamasa koji kontroliše Gazu.

18.26 - Šefovi diplomatija iz SAD, Evrope i sa Bliskog istoka pozvali su danas na produženje 12-čašovnog prekida vatre između Izraela i Hamasa i pojasu Gaze, rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus."Svi mi pozivamo sve strane da produže humanitarni prekid vatre koji je trenutno u toku", rekao je on novinarima posle sastanka na kome su bili ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Katara, Turske u SAD."Svi mi želimo da postigeno, što je moguće pre, održiv prekid vatre pregovorima, koji odgovora i potrebma Izraela u odnosu na bezbednost i na palestinske potrebe u odnosu na socijalno-ekonomski razvoj (Gaze) i pristup teritoriji Gaze", objasnio je Fabijus.

15.52 - Broj žrtava izraelske ofanzive na Gazu popeo se na 1.000, budući da je samo danas tokom privremenog prekida vatre, iz ruševina širom palestinske enklave izvučeno više od 100 tela, potvrdile su medicinski izvori.

14.44 - Najviši diplomatski zvaničnici iz SAD, Evrope i Bliskog istoka danas su na sastanku u Parizu pozvali na produženje 12-časovnog primirja između Izraela i Hamasa koje je trenutno na snazi u pojasu Gaze.

13.50 - Ministri inostranih poslova SAD, Katara, Turske i nekoliko evropskih zemalja okupili su se danas u Parizu na poziv šefa francuske diplomatije, da bi pokušali da produže prekid vatre kojeg se Izrael i Hamas od jutros pridržavaju, kažu diplomate. Cilj je da se "pokuša da se izgradi trajno primirje u Gazi", piše u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova. "Zaustavljanje tog krvavog sukoba je od apsolutne hitnosti", dodao je portparol za štampu Ke D"orseja, Romen Nadala.

12.46 - Više od 900 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je, a 6.000 je ranjeno u pojasu Gaze od 8. jula, kada je počela izraelska ofanziva, saopštile su danas lokalne službe. Na izraelskoj strani u sukobima je stradalo 37 vojnika i dva civila koja su poginula u palestinskom raketiranju teritorije Izraela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track