UŽIVO UKRAJINA 180. DAN ZAHARČENKO: Ukrajinskoj granici se približava 150 ruskih vojnih vozila
Foto: AP Photo

Dosta im rata

UŽIVO UKRAJINA 180. DAN ZAHARČENKO: Ukrajinskoj granici se približava 150 ruskih vojnih vozila

Planeta -
Rusija je demantovala tvrdnje Ukrajine i zapadnih novinara da vojna pomoć za proruske snage prelazi preko granice. U međuvremenu, konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije stoji na ruskoj strani granice i čeka da bude pušten u Ukrajinu

MOSKVA - Sedamnaest ukrajinskih vojnika prešlo je jutros rusku granicu i ušlo u Rostovsku oblast, gde su položili oružje, saopštila je ruska Služba savezne bezbednosti (FSB).

"Oni su jutros prešli na našu teritoriju i predali se. U toku je istraga", izjavio je regionalni predstavnik FSB, a prenela agencija Itar-Tas. On je dodao da je ukrajinskim vojnicima po prelasku u Rusiju obezbeđena hrana i voda.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.45 - Konvoj ruskih kamiona u kojima je, kako tvrdi Moskva, humnitarna pomoć i dalje stoji u Rusiji. Po nalogu ukrajinske vlade na istok zemlje je krenuo 71 kamion sa gotovo 800 tona humanitarne pomoći za građane Luganske i Donjecke oblasti.

Konvoj koji s enalazi nekoliko kilometara od granice Ukrajine čeka inspekciju, dok pobunjenici u Donjekcu optužuje vlasti Kijeva da to namerno oteže.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

17.23 - Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je danas da sada, više nego ranije, ima šansi da se reši ukrajinska kriza.Nakon razgovora koji je vodio sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu ranije ove sedmice, Ninisto je rekao da je zaključio da je vreme za smirivanje situacije, prenosi Itar-Taš.Finski predsednik je rekao da je uveren u to da su šanse za okončanje krize u Ukrajini sada mnogo veće nego što su bile ranije. Takođe je naglasio da je Finska spremna da učini sve što je u njenoj moći da u tom procesu pomogne.

14.25 - Ukrajina odbija da prizna ruski tovar, poslat stanovnicima regiona Donbas, kao humanitarnu pomoć, izjavila je danas predstavnica za komunikaciju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Galina Balzamova.

"U toku su trilateralni pregovori. Moramo da dobijemo ukrajinsku saglasnost da taj tovar predstavlja humanitarnu pomoć", naglašava Balzamova, a prenose RIA Novosti.Ona je objasnila da dogovor u stvari treba da bude postignut između Rusije i Ukrajine, s obzirom da je MKCK samo medijator.

"Ukoliko se ne postigne detaljan sporazum, MKCK ne može da preuzme tovar na svoju odgovornost", ističe Balzamova.Ona je takođe apelovala da se omogući bezbednost za ruske vozače koji su dovezli pomoć i predstavnike Crvenog krsta.Rusija je u Ukrajinu poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona. U toj pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

14.20 - Samoproglašeni premijer oblasti Donjecka, koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, Aleksander Zaharčenko, izjavio je da je iz Rusije krenuo konvoj sa vojnom opremom za taj region, javlja BBC. Zaharčenko je rekao da se ukrajinskoj granici približava 150 vojnih vozila i 1.200 ljudi.

Rusija je demantovala tvrdnje Ukrajine i zapadnih novinara da vojna pomoć za proruske snage prelazi preko granice. U međuvremenu, konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije stoji na ruskoj strani granice i čeka da bude pušten u Ukrajinu.

12.48 - Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se nada da će tokom sutrašnjeg sastanka s njegovim ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama biti pronađeno rešenje za nasilje na istoku Ukrajine.

"Nadam se da ćemo napokon uspeti da okončamo sukobe i da ćemo stanovništvu izloženom nasilju obezbediti neophodnu pomoć", rekao je Štajnmajer za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika Bild.

Štajnmajer treba sutra da se u Berlinu sastane sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Francuske, Sergejem Lavrovim, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom.Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je telefonom razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, od koga je zatražila da se prestane sa prebacivanjem vojne opreme i vojnika iz Rusije u Ukrajinu.Tenzije u Ukrajini od juče su ponovo pojačane, pošto su ukrajinske snage sopštile da su uništile jedno rusko blindirano vozilo. Moskva je demantovala da je njeno vozilo ušlo na ukrajinsku teritoriju.

11.32 - Moskva je spremna da dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da obavi inspekciju nuklearnih postrojenja na Krimu, saopštilo je danas rusko ministarstvo inostranih poslova.

Na osnovu rezultata krimskog referenduma od 16. marta ove godine, Krim i grad Sevastopolj su se pridružili Ruskoj federaciji i čine njen integralni deo. Postupajući u granicama svoje jurisdikcije, Ruska federacija je preuzela punu odgovornost za nuklearna postrojenja na novoj teritoriji, stoji u saopštenju Ministarstva koje prenosi Itar-Tas.Ističe se da su od 20. marta ove godine sporazum od 21. februara 1985. između tadašnjeg SSSR-a i IAEA, kao i protokol od 22. marta 2000. na snazi na celoj teritoriji Krimske Republike i grada Sevastopolja. Napominje se kako je Rusija spremna da pruži IAEA sve uslove da ispita postrojenja na pomenutim teritorijama.

11.02 - Bela kuća optužila je Rusiju za eskalaciju svojih destabilizujućih aktivnosti u Ukrajini na način koji je "izuzetno opasan i provokativan", ali ipak nije izričito potvrdila navode NATO-a da je ruski vojni konvoj preksinoć ušao na teritoriju Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je juče objavio da je njegova vojska uništila veći deo tog ruskog konvoja, ali je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Kejtlin Hejden danas izjavila kako SAD nisu u poziciji da potvrde te navode, dodajući kako ipak rade na tome da dođu do više informacija, prenela je agencija AP.Tenzije stalno rastu pošto je Ukrajina pristala da dopusti ulazak ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći na istok Ukrajine. Zvanični Kijev i Zapad sumnjaju da bi Moskva to mogla da iskoristi kao priliku za vojni upad na područje istočne Ukrajine, gde se proruske snage već mesecima bore protiv ukrajinske vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track