(VIDEO) UŽIVO DAN 181 JAROŠ: Desni sektor ne kreće na Kijev, vlada nam je ispunila zahteve
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 181 JAROŠ: Desni sektor ne kreće na Kijev, vlada nam je ispunila zahteve

Planeta -
Obavešteni smo da su sva naša braća oslobođena iz zatvora, rekao lider ukrajinskih fašista i dodao da je to mala pobeda, ali ipak pobeda

MOSKVA - Borci Desnog sektora nastaviće da se bore protiv proruske milicije na istoku Ukrajine i neće krenuti na Kijev jer su im vlasti delimično ispunile zahteve, izjavio je Dmitro Jaroš, vođa ukrajinske fašističke stranke Desni sektor.

Jaroš je jutros pretio da će njegovi naoružani borci preplaviti ulice Kijeva ukoliko vlasti ne oslobode sve njihove članove i odustanu od njihovog krivičnog gonjenja. On i komandant Azova, dobrovoljačkog bataljona Desnog centra, Andrej Stempicki, optužili su u saopštenju objavljenom na sajtu stranke policiju da je "antiukrajinska", a ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova da predvodi "kriminalnu policijsku grupu marioneta Rusije i separatista".

Arsen Avakov mu je odgovorio i na Tviteru i na Fejsbuku, optužio da vara svoje ljude i da tupavo komanduje.

"Obavešteni smo da su sva naša braća oslobođena, i sad se u ministarstvu razmatra problem Jevdokimova, a mi se zaista nadamo da će biti doneta odluka o ostaci Jevdokimova. Mi razumemo da je ovo mala pobeda, ali je ipak pobeda, a s obzirom na sitauciju na frontu, ostajemo na svojim pozicijama", poručio je Jaroš u video-snimku objavljenom na internetu.

Svoju jutrošnju pretnju nazvao je "priličo emotivnom", ali je doao da su članovi Desnog sektora uvek spremni za odlučne korake da bi "zaštitili svoje borce od policijskog bezakonja".

http://www.youtube.com/watch?v=_eRe2dZ5DfM

Kremlj, Foto Reuters
Kremlj, Foto Reuters

16.59 - Moskva je danas demantovala navode premijera samoproglašenje Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka da je proruskim snagama u Ukrajini isporučila vojnu opremu. "Mi smo više puta ponovili da ne dostavljamo nikakvu vojnu opremu vojsci u toj oblasti (na istoku Ukrajine)", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenele su ruske agencije. Premijer DNR Aleksander Zaharčenko je objavio u petak da je dobio "150 komada vojne opreme, uključujući 30 tenkova i drugih oklopnih vozila, i oko 1.200 ljudi koji su imali četiri meseca obuke u Rusiji".

Ukrajinski pripadnici Kfora, Foto AP
Ukrajinski pripadnici Kfora, Foto AP

16.32 - Ukrajina će do kraja avgusta povući većinu svojih pripadnika koji se nalaze u mirovnoj misiji na Kosovu (KFOR) zbog potrebe učešća u operacijama protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, objavljeno je danas. Kako prenosi informativna agencija Novorusija (www.novorosinform.org), u Ukrajinu će biti vraćeno 103 mirovnjaka. Ta agencija se pozvala na izjavu zamenika načelnika Uprave za saradnju i mirovne operacije Generalštaba ukrajinske vojske pukovnika Andreja Ordinoviča, prenosi Beta.

15.17 - Ukrajinska fašistička partija Desni sektor je danas zapretila da će njihovi naoružani pripadnici preplaviti ulice Kijeva ukoliko vlasti ne oslobode sve njihove članove i odustanu od njihovog krivičnog gonjenja. Lider Desnog sektora Dmitro Jaroš i komandant dobrovoljačkog odreda te organizacije Andrej Stempicki su u saopštenju objavljenom na sajtu Desnog sektora optužili policiju da je "antiukrajinska", prenela je Raša tudej. Oni su optužili ukrajinskog ministar unutrašnjih poslova Arsena Avakova da predvodi "kriminalnu policijsku grupu marioneta Rusije i separatista".

Post by Arsen Avakov.

Avakov je na svom profilu na Fejsbuku osudio Jarošev "ultimatum predsedniku" i nazvao Jaroševo komandovanje - tupavim.

Luganks, Foto AP

14.07 - Ukrajinska vojska zauzela je policijsku stanicu u Lugansku na istoku Ukrajine i na objektu policijske stanice podignuta je ukrajinska zastava, saopštio je portparol ukrajinskog informativnog centra Nacionalne bezbednosti i Saveta odbrane Andrej Lisjenko. On je naveo da je viđeno kako "sveže" rusko vojno naoružanje iz Rusije ulazi u Ukrajinu, u poslednjih 24 sata, uključujući raketni sistem "grad", prenose agencije.“Istovremeno ruski avionu ugrozili su ukrajinski vazdušni prostor u 10 navrata”, tvrdi Lisenko.

Foto Reuters
Foto Reuters

14.00 - Prvi kamioni KAMAZ 16 iz ruskog konvoja humanitarne pomoći za jugoistočnu Ukrajinu stigli su na granični prelaz između Rusije i regiona Donjecka, javllja Itar-Tass s lica mesta. Konvoj se i dalje nalazi na ruskoj teritoriji i nema informacije kada bi mogao preći granicu. Carina neće kontrolisati kamiona na njihovoj sadašnjoj lokaciji, a to je lokalna autobuska kompanija, izjavio je presdstavnik prevoznika koji organizuje transport humanitarne pomoći. Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta će pratiti konvoj.

Paskal Kutat, Foto AP

13.25 - Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namenjenog građanima istočne Ukrajine kao humanitarnu pomoć, saopšteno je na vebsajtu ukrajinske vlade. Tom Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije MKCK Paskal Kutat. "Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportovati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku", navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

10.47 - Proruska milicija oborila je MiG-29 ukrajinske armije, javlja RIA Novosti pozivajući se na portparola ukrajinske vojske Leonida Matjuhina. "Pilot se katapultirao. Poslata je potraga i sproveden je na bezbedno", rekao je Matjuhin.

10.28 - Šefovi diplomatije Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske održaće danas u Berlinu susret o ukrajinskoj krizi, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije. To su u petak dogovorili šefovi administracija predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Petra Porošenka. Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin napisao na svom nalogu na Tviteru da će u nedelju otputovati u Berlin. "Hoće li sto biti okrugao ili četvrtast, ali treba razgovarati", naveo je Klimkin.

Foto AP
Foto AP

09.59 - Najmanje pet osoba je poginulo u napadu ukrajinske vojske raketama "grad" na Donjeck i predgrađa tog grada, javio je danas Glas Rusije. U jučerašnjem napadu je porušeno nekoliko zgrada, a zbog oštećenja trafo stanice, bez struje je ostalo više od 40.000 stanovnika.Isti izvor navodi da je gađana je hemijska fabrika koksa i železnička stanica u Makejevki, gde je jedna granata pala na peron. Glas Rusije navodi da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio da su ukrajinske oružane snage zauzele grad Ždanovku u Donjeckoj oblasti, međutim, u štabu snaga samoodbrane je saopšteno da se tamo vode pozicione bitke. Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) juče, u svom dnevnom izveštaju, navela da je situacija u Donjecku, na istoku Ukrajine, i dalje napeta i da se u pojedenim kvartovima mogu čuti eksplozije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track